in

Obeležen Dan oslobođenja Sombora – JMU Radio-televizija Vojvodine

Oktobarska nagrada grada Sombora i značajno priznanje za životno delo pripalo je Vladimiru Sabadošu,koji vodi jednu od najuspešnijih poljoprivrednih stručnih službi u Srbiji, a koji je ceo svoj radni vek predano radio na unapređenju poljoprivrede i uvođenja novih sorti i biljnih vrsta na teritoriji ne samo Grada Sombora, već celokupnog Zapadnobačkog okruga.

Kako je,između ostalog navedeno u saopštenju, kao direktor PSS „Sombor“ radio je na realizaciji projekata EU i USAID od kojih su najznačajniji: otvaranje Edukativnog centra za poljoprivrednike 2014. godine i projekat „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“ iz 2022. godine. Takođe, član je Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, a sa svojim timom saradnika pripremio je kapitalnu monografiju „Zemljište, poljoprivreda i ruralni razvoj Grada Sombora“.

Sabadoš je kao stečajni upravnik dao značajan doprinos konsalidaciji poljoprivrednih preduzeća „Klas“ u Svetozar Miletiću, kao i „Agrodunav“ u Karavukovu, koja su danas uspešna preduzeća koja plasiraju svoje proizvode kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Svojim radom i delovanjem Vladimir Sabadoš je dao nemerljiv doprinos razvoju poljoprivrede Grada Sombora.

Na svečanoj akademiji dodeljene su i zahvalnice za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine: prvom sekretaru Ambasade Ruske Federacije Igoru Kiselevu, Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu, članu Mesnog odbora SUBNOR-a Gornja Varoš Milki Marijanović, članu Mesnog odbora SUBNOR-a Selenča Đorđu Kurtešaninu, Udruženju srpsko-ruskog prijateljstva, Asocijaciji žena Republike Srbije Sombor, Pokretu ratnih veterana Sombor i Udruženju ratnih vojnih invalida grada Sombora.

Svečanost Dana oslobođenja Sombora ulepšali su nastupili učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ i učenika Gimnazije „Veljko Petrović.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /