in

Obeležena godišnjica od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu

Obeležena godišnjica od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu

Nakon parastosa, venac kod spomen-obeležja položio je izaslanik predsednika Republike Srpske Marko Romić, a cveće predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac i predstavnici opštine Mrkonjić Grad.

Združene snage Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, dok su sa vekovnih ognjišta proterali 120.000 Srba, pokretnu imovinu opljačkali, a nepokretnu uništili i onesposobili.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 dece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice, prenela je Srna.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procenjena je na 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica sa 181 telom zverski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /