in

Obeležene 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

Obeležene 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

Program obeležavanja počeo je služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja za sve ubijene i poginule civile i vojnike u Prvom svetskom ratu, prenela je RTRS.

Na spomenik banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljeviću u Banjaluci položeni su venci povodom obeležavanja 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

Venac su položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsednika Republike Srpske Radovan Kovačević, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, delegacija grada Banjaluke i drugi.

Obeležavanjem 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku pokazuje se poštovanje prema vojsci koja je oslobodila ovaj deo Balkana u Prvom svetskom ratu i svim narodima donela slobodu, izjavio je predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović istakao je da je ulaskom srpske vojske u Banjaluku prekinuto viševekovno ropstvo Srba na ovim prostorima, prvo od turskog carstva, a posle toga i od Austrougarskog.

Nakon herojske borbe i proboja Solunskog Fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.

U Prvom svetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba.

Dodik: Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. svetao datum

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je povodom godišnjice od ulaska srpske vojske u Banjaluku da je 21. novembar 1918. jedan od svetlijih datuma u istoriji tog grada i srpskog naroda, te da je taj događaj značio slobodu za sve narode na ovom području.

Dodik je naglasio da srpski narod mora i treba da neguje tradiciju obeležavanja velikih istorijskih događaja.

“U Banjaluci se danas klanjamo senima oslobodilaca iz Prvog svetskog rata. To je naša sveta dužnost prema precima koji su oslobodili ovaj grad i to mora da se zna, da stalno podsećamo na ovu istorijsku činjenicu. Nakon dugo vremena, Srbi su se vratili svom nacionalnom i državnom pitanju, danas smo integrisani, te Republika Srpska i Republika Srbija zajedno obeležavaju značajne događaje iz naše istorije”, rekao je Dodik za Srnu.

Jedan od tih značajnih događaja za srpski narod, rekao je Dodik, svakako je i 21. novembar 1918. godine datum kada je oslobođena Banjaluka u Prvom svetskom ratu.

“Posle pet vekova okupacije i ropstva, srpski narod je konačno dočekao slobodu. Sloboda je došla u Banjaluku i 22. aprila 1945. godine, nakon četiri godine fašističke okupacije, a zatim se ponovo morala braniti i odbraniti u periodu od 1991-1995. godine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, naveo je Dodik, ukazavši na veliku žrtvu koju su Srbi kao slobodarski narod podneli u proteklim ratovima.

On je naglasio da bi mlade generacije kroz istoriju trebalo da nauče i da nikada ne zaborave borbu srpskog naroda za slobodu, čija je cena samo u Prvom svetskom ratu bila 1,3 miliona poginulih Srba.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /