in

Обновљен возни парк Дома здравља у Врбасу

Дом здравља у Врбасу богатији је за ново санитетско возило вредно шест милиона и осам стотине хиљада динара. Санитет садржи савремену пратећу опрему и апарате који у потпуности одговарају пре свега раду на терену, будући да служба покрива свих шест насеља општине Врбас и припадајући део аутопута Нови Сад – Суботица, каже Александра Нинков, начелница Службе хитне медицинске помоћи.

“Осим тога, један део пацијената са инфарктом миокарда, са инфарктом срца, се транспортује или из амбуланте или са терена директно у Институт за кардиоваскуларне болести у Каменици. Повремено, дешава се да помажемо Општој болници Врбас да транспортујемо углавном витално-угрожене пацијенте у Клинички центар Војводине. Опремнљен је целокупом неопходном опремом за збрињавање кардиоваскуларних пацијената, пацијената који су повређени, значи, у случају трауме, затим имобилизације… Дакле, све оно што нам је потребно и оно што је посебно важно, а што није ново, возило је климатизовано, али нам је то веома важно за ове врућине.”

Дом здравља у Врбасу сада располаже са седам санитетских возила, чиме ће се знатно олакшати пружање услуга примарне здравствене заштите за око 40 хиљада грађана општине Врбас, истиче Горан Ђуровић, в.д. директор Дома здравља у Врбасу.

“Ово возило је од великог значаја за нашу установу. За Службу хитне медицинске помоћи најважнији су стручност и професионалност запослених на шта смо изузетно поносни и тиме се можемо похвалити. Да би се квалитет пружања здравствене заштите задржао на овако високом нивоу, потребно је обнављање опреме и возног парка и на томе ћемо радити и убудуће. У скорије време ово возило ће бити додатно опремљено са још два уређаја и на тај начин можемо рећи да ће то бити једна веома опремљена, савремена амбуланта. Веома смо задовољни, јер је то нешто што нам је било потребно. Имамо једно такво возило, односно, такве намене, али потребна су нам два да бисмо могли да радимо у најбољем капацитету.”

Након што у ново санитетско возило буду стављени дефибрилатор и респиратор, служба хитне медицинске помоћи Дома здравља у Врбасу у сваком тренутку ће имати два комплетно опремљена реанимобила који су спремни за излазак на терен.

Дом здравља у Врбасу је на путу ка стицању акредитације, а у оквиру ове процедуре у наредном периоду ће се унапређивати бројна одељења и надлежности како би врбашки Дом здравља стекао највише стандарде пословања, истакао је Миљан Мићуновић, главни техничар установе.

“Ових дана почело је са радом и потпуно ново формирано одељење за централну стерилизацију којим се може похвалити тек немали број домова здравља. Пре три године је Дом здравља у Врбасу добио савремени стерилизатор, најновији аутоклав, али он тада није био смештен у наменским просторијама. Морали смо да оспособимо службу и након 11 година Дом здравља у Врбасу има нови одсек за централизовану стерилизацију при служби за стоматолошку здравствену заштиту. Сада се са једног места дистрибуира сав стерилизован материјал за саму централну зграду дома здравља у Врбасу и станице у насељеним местима којих има седам. Тиме смо смањили потенцијални ниво контаминације материјала, а у питању је стерилизација воденом паром под притиском. Ово је од изузетног значаја за нашу установу и без овог одељења, али и овако огранизованог рада не бисмо били у могућности да уђемо у процес акредитације,” истакао је Мићуновић.