in

Од данас до петка исплата по 10.000 динара за просветаре

„Данас ће лећи новац запосленима у школама од посебног интереса, као што су, на пример, Филолошка, Математичка и Карловачка гимназија. Такође, новац ће добити запослени у студентским и ученичким домовима. Сутра ће новац лећи на рачуне запослених у високом образовању и научним радницима, а у петак запосленима у основном и средњем образовању“, навео је Мали гостујући на РТС-у.

Он је објаснио да ће овај вид помоћи добити више од 130.000 запослених у сектору образовања, за шта је издвојено 1,6 милијарди динара, и напоменуо да се држава не задужује како би исплатила наведену помоћ.

„Ми се не задужујемо и у буџету смо предвидели да нећемо ићи на међународно тржиште капитала. Тренутно на рачуну имамо око 160 милијарди динара. Ово је за нас инвестиција и исплаћујемо је од новца који имамо на рачуну. Удео јавног дуга у БДП је 52,3 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта“, навео је Мали.

Напоменуо је и да је ово још једно обећање које је дао председник Србије Александар Вучић, а које се испуњава.

„Подсетићу да су почетком године 10.000 динара добили запослени у здравству, а затим су пензионери добили по 20.000 динара, што је највећа икада исплаћена једнократна помоћ. Младима од 16 до 29 година исплаћена је помоћ од по 100 евра. Онда је председник Вучић рекао да ће, ако буде простора у буџету, новац моћи да очекују и запослени у просвети. Има простора овог месеца и ми испуњавамо обећање, упркос огромној, глобалној кризи“, рекао је Мали.

Он је навео да држава наставља да помаже и привреди и грађанима, те да ће од 16. маја бити отворен портал за пријаву за нову помоћ од 100 евра младима, која ће бити исплаћена у прва три дана јуна.

Најавио је и да ће се на сутрашњој седници Владе наћи препорука локалним самоуправама да се и запосленима у предшколским установама исплати једнократна помоћ, јер су они у њиховој надлежности.

„Препорука ће бити да се и њима исплати ова врста једнократне помоћи. Иначе, у неким градовима и локалним самоуправама помоћ је већ исплаћена, а наша препорука ће се односити на оне који то нису урадили“, навео је он.

Осврнуо се и на увођење новог система е-фискализације, и подсетио да је за потпуни прелазак на тај систем остало још четири дана.

„Сваки пут када нам не издају фискални рачун, тих 10 или 20 одсто пореза неко стави себи у џеп, уместо да тај новац иде у буџет, како бисмо помогли онима којима је најпотребније. Нови систем фискализације ће нам помоћи да се успешније и боље боримо против сиве економије“, рекао је министар.

Истакао је и да је нетачна информација да је довољно да привредни субјект има уговор са добављачем касе.

„То није тачно, морате да имате имплементиран цео систем и да од 1. маја издајете фискалне рачуне по новом систему“, навео је Мали, и додао да су предмет фискализације око 200.000 локација и више од 140.000 привредних субјеката.

Мали је навео да ће сваки грађанин моћи да скенира рачун телефоном и види да ли је валидан, и напоменуо да у угоститељским објектима више нема разлога да неко пита да ли желите да платите кешом или картицом, већ да треба да се донесе рачун на основу којег ћете донети одлуку.

Синиша Мали је истакао да је то велика промена у Србији и да се тако смањује могућност да се кроз неке дупле софтвере избегава плаћање пореза.

Он је подсетио и да се од 1. маја у јавном сектору уводи систем е-фактура.

„Десет и по хиљада корисника јавних средстава, односно јавних предузећа и локалних самоуправа већ је у систему е-фактура. Дакле, суштина је у томе да више немамо папирне фактуре. До краја године ће и приватни сектор бити укључен, што ће нам дати простор да враћамо ПДВ у року од дан или два“, рекао је министар финансија, и додао да је то био један од главних захтева привреде, те да се на тај начин унапређује пословно окружење и конкурентност привреде.

Одлука о помоћи запосленима у предшколским установама сутра

Мали је најавио да ће сутра Влада Србије донети препоруку локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама.

Мали је подсетио да су предшколске установе у надлежности градова и општина, те да је запосленима у некима од њих помоћ већ исплаћена.

Министар финансија рекао је за РТС да 16. маја почиње пријављивање за нових 100 евра помоћи за младе од 16 до 29 година, што ће бити друга оваква помоћ у овој години.

Подсетио је да је првих 100 евра добило 1.059.000 младих и да они немају потребу да се пријављују, јер ће додатни новац добити по аутоматизму, а треба да се пријаве они који то до сада нису урадили.

„Држава континуирано подржава и помаже грађане, и наставићемо са тим. Наше је да пратимо, да се одговорно понашамо, водимо рачуна о сваком динару и сваку прилику искористимо да помогнемо нашим суграђанима“, рекао је Мали.