in

Održana međunarodna konferencija “Kulturni prostor Alpe – Adria; za nove mostove”

Održana međunarodna konferencija “Kulturni prostor Alpe – Adria; za nove mostove”

“Alpe – Jadran” alijansi za sada pripadaju Štajerska, Slovenija, Hrvatska i Mađarska, a naša pokrajina bogata kulturnim nasleđem uskoro bi mogla da postane njen deo. To bi značilo veću povezanost umetnika, te širenje glasa o specifičnostima naše sredine. Ideja današnjeg skupa je zapravo inspiracija, kažu njeni začetnici.

“Duh “Alpe – Jadran” alijanse je kao u maloj Evropskoj uniji. Ciljevi su zajednički rad i međusobno poverenje tokom projekta. Danas nam je zadatak da pronađemo zajedničke ciljeve i procenimo na čemu treba da radimo”, kaže Sandra Kočuvan, predstavnica kancelarije štajerske Pokrajinske vlade.

“Želimo da vidimo kako je različitost kultura predstavljena ovde u Vojvodini i da damo svoje mišljenje o tome, odnosno da svi nešto naučimo”, kaže Mihaela Cingerle, predstavnica organizacije “Štajerska letnja umetnost”.

S obzirom na to da je Vojvodina pre godinu dana izrazila zainteresovanost da se pridruži ostalim zemljama, na početak projekta neće se dugo čekati.

“Uključivanje u ovu zajednicu Vojvodini može da doprinese dosta na zajedničkim projektima koje bi radila u perspektivi iz različitih oblasti. Nije to samo kultura. Prenos znanja, širenje partnerstava, zbližavanje sa drugim institucijama, tako da benefiti od uključivanja u zajednicu mogu biti višestruki”, kaže Vidosava Enderić, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

kulturni, prostor, alpe, adria, , , za, nove, mostove

Kao medij koji program emituje na 16 jezika, RTV je podržala inicijativu Vojvodine da ideju različitosti dodatno produbi

“Mislim da je najvažnije da se upoznajemo, shvatimo u čemu nas mogu oni obogatiti i da bude ta stalna razmena i da bude stalna razmena kulture među svima koji žive na ovim prostorima”, kaže Jožef Klem, vd direktora RTV.

Konstituisanje odbora koji će biti zadužen za projekat u Vojvodini zakazan je za sutra, a kada on zaživiu njemu će moći da učestvuju kulturni radnici iz svih sektora kao i samostalni umetnici.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /