in

Održana tribina o značaju vakcinacije protiv HPV-a

Održana tribina o značaju vakcinacije protiv HPV-a

Kako se HPV prenosi? Da li je kondom dovoljna zaštita od njega? Kada treba da se vakcinišem? Hoće li me vakcina doživotno štititi? Ovo su samo neka od pitanja koja su mladi Novosađani i njihovi vršnjaci iz drugih gradova postavljali na interaktivnoj edukativnoj tribini o Humanom papiloma virusu.

Odgovore su dobili od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Doma zdravlja “Novi Sad”.

“Ovaj humani papiloma virus dovodi do karcinoma grlića, vagine, kod muškaraca penisa, anusa, pa čak i orofaringealne regije, sve u zavisnosti od vrste seksa koji se upražnjava, pošto je to seksualno transmisiona bolest i najčešće seksualno prenosiva bolest u savremenom svetu”, kaže dr Ljerka Popov, ginekolog-akušer Doma zdravlja “Novi Sad”.

Upravo zato je vakcinacija protiv HPV-a imperativ u zauzdavanju, pa i iskorenjivanju te bolesti. U Novom Sadu, se projekat besplatne vakcinacije devojčica i dečaka, uspešno realizuje već treću godinu. Prve godine, vakcinu je primilo oko 1.200 devojaka.

“Od juna ove godine,vakcina protiv HPV-a je ušla u kalendar preporučene vakcinacije, o trošku Fonda, kao što je bila kroz projekat besplatna, sada je faktički ta redovna preporučena vakcina takođe besplatna, i do sada je dato negde oko 860 doza, a pošto se daje u dve ili tri doze vakcinisano je oko 350 devojaka i mladića”, kaže dr Popov.

Na tribini smo zatekli i farmaceutsku tehničarku i dečijeg lekara, koje su, iako u penziji, i dalje angažovane. Kako su nam rekle, predavanja poput ovog, najpouzdaniji su način deci da dođu do relevantnih informacija.

“Stalno se koriste Fejsbukom, internetom, gde su poluinformacije, ovde imaju zaista priliku sa stručnjacima da pričaju, da postavljaju bilo kakva pitanja koja su za njih interesantna”, kaže Ibolja Gion, farmaceutski tehničar u penziji.

“Ovakva predavanja, to je izbor svakoga, ali od velikog značaja su i ovakva predavanja, da se dobro informišu”, kaže dr Milana Vukoje, pedijatar u penziji.

Od maja ove godine, kada je besplatna devetovalentna vakcina protiv HPV-a dostupna u celoj zemlji, beleži se porast interesovanja mladih za imunizaciju, što je pozitivan signal, ali se mora intenzivirati kampanja na podizanju svesti kako dece, tako i njihovih roditelja, zaključak je tribine na Prvom Medicinskom samitu

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /