in

“Održivi razvoj za sve” – platforma za lokalni dijalog u Sremskoj Mitrovici

U okviru projekta na tritoriji Grada Sremska Mitrovica već su brojne aktivnosti uspešno realizovane. Formirana je Zelena odbornička grupa, primenjuje se model zelene stolice, koji podrazumeva direkto uključivanje građana, odnosno, predstavnika civilnog društva u rad skupštinskih organa. Takođe, formirana je i zelena mreža.

Vlada Švajcarske podržava u Srbiji veće učešće građana u procesu donošenja odluka. Važno je da se građani pitaju na koji način će se rešiti socijalni i ekološki problemi. U Sremskoj Mitrovici su ostvareni sjajni rezultati, istakli su nadležni.

Ovaj projekat je od velikog značaja za građana i lokalne samouprave, jer se na ovaj način podstiče dijalog i zajedničko rešavanje problema, na zadovoljstvo svih.

Cilj projekta je uključivanje što većeg broja predstavnika Organizacija civilnog društva i javnosti u regionu Srema u procedurama donošenja javnih politika i odluka na nivou lokalne zajednice u oblasti životne sredine. Tim povodom je Grad, pored uspešnih aktivnosti, pokrenuo građanski aktivator, softversko rešenje putem kog građani mogu da budu informisani i aktivno učestvuju u radu organa lokalne samouprave, pre svega Skupštine Grada.

Projakat sprovodi Grad Sremska Mitrovica u partnerstvu sa Nevladinom organizacijom “Regionalne inicijative Srema”, a finansira švajcarska organizacija Helvetas uz pomoć Švajcarske razvojne agencije. Projekat će biti završen za mesec dana.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /