in

Onkološki kongres u Novom Sadu

Posle dve godine pauze, zbog pandemije koronavirusa, jedan od najvećih i najposećenijih onkoloških skupova, ponovo je uživo okupio stručnjake iz zemlje, regiona i inostranstva.

”Mnogo toga se desilo za ove dve godine, mnogo inovativnih terapija, mnogo novih rezultata, studija. Lečenje raka se iz godine u godinu, da ne kažem iz meseca u mesec pomera na bolje i preživljavanje pacijenata je sve bolje. Ono što je takođe jako važno, a to je šta se dešava nakon izlečenja raka, jer je sve veći broj izlečenih pacijenata. To je jedna sesija, o naslednom raku i fertilitetu, nakon lečenja raka, ali i o drugim problemima”, rekao je profesor dr Lazar Popović, onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Onkolozi iz 12 zemalja, njih oko 200, tokom trodnevnog skupa razgovaraće o gorućim pitanjima u onkologiji u 2022-goj godini. Sesije će biti posvećene gastrointestinalnim i urološkim karcinomima, kao i raku dojke kod žena.

”U ranom karcinomu dojke ima dosta noviteta, što se tiče optimizacije terapije. Za neke pacijente mogu se dobiti odlični rezultati sa manje terapija, a za neke isto odlično rezultati sa novim terapijama, tako da ima ogroman skok što se tiče izlečivosti kod tih pacijenata koji nemaju metastatične forme”, saopštio je profesor dr Žozef Gligorov, Univerzitetska bolnica “Tenon” iz Pariza.

Kongres, koji će trajati do subote, otvorio je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine, prof. dr Zoran Radovanović, koji je, pored ostalog, rekao da je ponosan na činjenicu da je Novi Sad postao centar za onkološke medicinske kongrese, budući da je domaćin Senološkog, Francusko-srpskog kongresa i Srpske radijacione onkologije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /