in

Oprez – Od 15. aprila pod visokim naponom kontaktna mreža na putu Novi Sad – Vrbas

Kroz kontaktnu mrežu prolazi struja visokog napona od 25.000 volti, a kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova i u takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava.

“Zbog toga Infrastruktura železnice Srbije još jednom upozorava i apeluje da se ne prilazi gradilištu brze pruge i zoni kontaktne mreže, kako ljudski životi ne bi bili ugroženi”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u sklopu izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica – državna granica, po završetku radova na priključenju kontaktne mreže, na deonici Novi Sad – Vrbas Nova (novoizgrađena železnička stanica), od danas počinje naponska proba, ispitivanje izolovanosti i kontinuiteta struje vuče i uključenje napona u postrojenjima novougrađenih postrojenja kontaktne mreže.

Po završetku naponskih proba, na brzoj pruzi Novi Sad – Vrbas Nova planirano je testiranje postrojenja novoizgrađene kontaktne mreže, zbog čega će ona od ponedeljka biti pod visokim naponom.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /