in

Orban u Banjaluci: Stranci koji se mešaju u unutrašnja pitanja treba da napuste BiH; Dodik: Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu

Orban je istakao da jedna zemlja ne može da postoji na način da joj kažu da je samostalna, a spolja da se neko meša u njena unutrašnja pitanja.

“Ili je jedna zemlja nezavisna ili nije”, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je ponovio da je nametanje odluka u BiH loše i za EU, i za Srbe i za BiH.

“Ne sme da se destabilizuje jedna zemlja za neke spoljne interese”, rekao je Orban.

Istakao je da je pred Republikom Srpskom velika budućnost, uprkos statističkim podacima, te da se to vidi u odnosu koji ima prema važnim segmentima društva.

“Kada hoću da vidim u kakvom je stanju jedna zemlja – prošetam ulicama i posmatram dvorišta i ako su tri stvari u redu, onda vidim budućnost. Te tri stvari ovde su u redu – škole su vam u redu, crkve su vam u redu i groblja su vam sređena. U jednoj zajednici koja te tri stvari održava i čuva, samo je vreme pitanje kada će krenuti putem razvoja”, naglasio je Orban na konferenciji za novinare.

On je ukazao da je potencijal koji postoji u Srpskoj sa aspekta Mađarske veoma značajan i da je Srpska područje pred kojim je budućnost.

“Kada gledam Srpsku, onda vidim područje pred kojim stoji budućnost. Ne polazim od onoga što statistike pokazuju, nego smatram da ste deo Evrope koji u budućnosti može da pokaže najbrži rast”, naglasio je Orban.

On smatra da je Srpska ponudila Mađarskoj mogućnost da učestvuje u brzom razvoju koji predstoji Srpskoj u narednih nekoliko decenija.

“Naravno ima, političkih kriza i poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je sa aspekta Mađarske veoma značajan”, naglasio je Orban.

Iako statistički podaci ne ukazuju na to, Orban je rekao da je on predsednik Vlade sa sela, što ne znači da ne razume statistiku, nego znači da na drugačiji način procenjuje budućnost jednogo naselja, ekonomije i zemlje.

On je istakao da su u delegaciji Mađarske prisutni predstavnici više od 20 kompanija koji će u Srpskoj da traže partnere, jer vjeruju da u privredi Srpske postoji potencijal.

“Voleli bismo da i u svakodnevnom životu uspostavimo i pronađemo zajedničke mogućnosti i kontakte. Nakon finansija, politike i privrede, želimo da učvrstimo i svakodnevne veze”, istakao je premijer Mađarske, prenela je Srna.

Dodik: Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da Republika Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu i, ukoliko bude donesena odluka o njenom oduzimanju, Srpska će istog trenutka doneti odluku o nezavisnom statusu.

“Želim ovo pred vama da kažem, jer treba da znate da nam žele oteti imovinu. Ovo je jedina mera u kojoj možemo da očuvamo naš subjektivitet. Bilo kakva odluka o imovini je za nas neprihvatljiva zato što je ovo pitanje rešeno”, rekao je Dodik na koferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

On je podsetio da su zvaničnici u BiH često suočeni da dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata neki međunarodni centri, kao što je američka administracija, razvale za 24 časa i zato se upada u nove probleme.

“Molim samo da nam Evropa omogući lokalni dogovor. Srpska želi da sačuva autonomiju i ne želi da se kreće prema EU, ako će gubiti autonomiju. Želi samo uravnotežen odnos i dogovor u BiH ne nametnut od bilo koga, što jeste garancija za Evropu da može da primi jedan prostor u svoje okvire”, kaže Dodik.

On je ponovio da Srpska ne može da prihvati nametanja stranaca i njihovo ponašanje.

“Uvereni smo da je ovo što je uradio nelegalni Kristijan Šmit udar, ne samo na nas nego i na Evropu i evropski proces i da neko ne želi stabilnost”, rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska ne želi da sruši Ustav BiH i ne traži ništa što je njime dato BiH, nego da Srpskoj ostane ono što joj pripada.

“Ovo je legitiman politički zahtev i ne može biti degradirajući i napadnut od bilo koga”, smatra Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska i Mađarska treba da razmenjuju iskustva u svim segmentima, među kojima su turizam i sport.

“Radujem se današnjem Privrednom forumu. Bez napora koji je premijer uložio ovo bi bilo teško organizovano”, naveo je Dodik, prenela je Srna.

Bez Srba nema zdrave EU, ni bezbednosti i stabilnosti

Orban je na sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom poručio da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbednosti i stabilnosti.

Od 1. jula poseban tim za zapadni Balkan i BiH

 

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas u Banjaluci da će da od 1. jula, kada Mađarska preuzme predsedavanje EU, oformiti poseban tim koji će se baviti zapadnim Balkanom i BiH, te istakao da treba sakupiti one koji razumeju situaciju srpskog naroda i Srbije.

Orban je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da će BiH i Republika Srpska biti u fokusu njegovog interesovanja i da će često dolaziti u posete.

Premijer Mađarske je kazao da treba sarađivati i izgrađivati odgovorno susedstvo, prenela je Srna.

Orban je naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.

On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku, prenela je Srna.

Orban je poručio da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome.

“Ima političkih kriza, ekonomskih poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan”, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je dodao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji koja se ogleda u isporučavanju poljoprivredne opreme koja bi trebala da unapredi agrarni sektor Srpske.

“Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas”, istakao je Orban.

Gde god da žive Srbi i Mađari su uvek susedi

Premijer Mađarske izjavio je  da je odlikovanje koje je primio u Banjaluci izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja.

“Dragi Milorade, dame i gospodo, odlikovanja su uglavnom znak poštovanja. Naravno, i ovo je znak poštovanja za mene, ali je još više nešto, što je moj prijatelj Milorad rekao prethodnih minuta, da je to i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja”, rekao je Orban nakon što mu je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio najviše odlikovanje Srpske – Orden Republike Srpske na ogrlici.

On je istakao da ne smatra to samo jednim državnim aktom nego da tu ima emocija i poverenja, kao optimizma u odnosu na zajedničku budućnost.

Orban je rekao da dugo posmatra Srbe i da se seća kako je bilo biti Srbin u vreme biše Jugoslavije.

On je istakao da poštuje način na koji Srbi traže i pronalaze svoje mesto u moderno doba.

dodik, orban4

“Srbi i Mađari gde god živeli su susedi, jer iako naše države nisu susedne naši narodi jesu”, rekao je Orban.

On je istakao da je uvek podržavao Srbe jer je stekao uverenje da je međunarodna politika prema njima nepravedna, prenela je Srna.

U Palati Republike u toku su i sastanci srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željka Budimira sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, te premijera Srpske Radovana Viškovića i ministra finansija Zore Vidović sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom.

Orban od juče boravi u zvaničnoj poseti BiH. On se u Sarajevu sastao sa predsedavajućom Saeta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ), a sinoć je doputovao u Banjaluku.

Nametanje izmena Izbornog zakona BiH je provokativna odluka

Orban je ocenio da nametanje izmena Izbornog zakona BiH od Kristijana Šmita predstavlja provokativnu odluku koja u pitanje dovodi evropski put.

Orban je naglasio da je vreme da se shvati da BiH ima mogućnost za unutrašnji dogovor tri konstitutivna naroda, a ne da se stranci mešaju.

On je rekao da se Mađarska mnogo borila da se donese odluka za otvaranje pregovora sa BiH.

“Imali ste i podršku drugih, posebno Austrije i nadali smo se da će početak pregovaračkih procesa dovesti do konsolidacije, međutim uočavamo da se donose odluke o izmeni Izbornog zakona i to dovodi do srozavanja svih rezultata koje smo postigli u Briselu”, naglasio je Orban.

Dodik: Srpska slavi dolazak prijatelja

Dodik je izjavio da je poseta zvaničnika Mađarske važan dan za Srpsku, jer slavi dolazak prijatelja koji žele da sarađuju.

“Postigli smo danas osnovni dogovor da utičemo na naše saradnike da se češće sastaju. Iza nas ostaje veoma uspešna saradnja u oblasti poljoprivrede, realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska i Mađarska razvijaju projekte i u oblasti obrazovanja i da će ove godine na fakultetima u Srpskoj biti organizovano izučavanje mađarskog jezika, prenela je Srna.

Dodik je kazao da ceni napore mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove zemlje da bude osiguran pravedan i miran svet.

Predsednik Srpske je kazao da se glas Mađarske čuje jer upućuje na realne odnose i potrebu da rat u Ukrajini bude što pre prekinut.

“Hvala vam za napor koji ste učinili da BiH, a time i Republika Srpska bude prepoznata kao ona koja dobija pregovarački status. Hvala vam za prepoznavanje problema koje ovde imamo. Jednako kao što ste malopre rekli, tako smo i mi verovali da pregovarački status znači prepuštanje procesa pridruživanja domaćim snagama, odnosno kada treba da prestane uticaj stranaca”, naveo je Dodik.

On je ocenio da svet koji nije stabilan traži lidere.

“Vidimo da Evropa ima deficit liderstva i da vaše prisustvo vraća poverenje da je moguće da se dobiju lideri koji mogu da nose značajne procese. U tome je naša nada prema vama i politikama koje vodite. Nastavićemo da sarađujemo na najbolji način i zahvalan sam Orbanu i mađarskoj delegaciji za dolazak u Srpsku, zaključio je Dodik.

Nastavljamo politiku neuvođenje sankcija Rusiji

Predsednik Milorad Dodik je izjavio da će Republika Srpska nastaviti sa politikom neuvođenja sankcija Rusiji, te da neće dati saglasnost da to bude urađeno na niovu BiH.

“To, naravno, košta, i to vidimo kroz sankcije koje uvode SAD, ali smatramo da je ovo istorijski trenutak i da naša budućnost treba da se bazira na drugim postulatima, a ne trenutnim postulatima ili moranjima”, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom istakao da je protiv ratnih sukoba, te da sukob između Rusije i Ukrajine treba što pre da prestane.

“Mnogo je ljudi stradalo i ne nazire se završetak rata. Razumemo da je preko Ukrajine značajn broj zemalja Zapada uključen u sukob sa Rusijom i verujemo da je taj sukob napravio ozbiljne gubitke, te prekinuo privrednu i finansijsku saradnju”, rekao je Dodik novinarima, prenela je Srna.

On je ponovio da rat treba što pre da se završi, jer on zaustavlja sve.

“Drago mi je što čujem i od Orbana da bi se moglo novcem koji se odvlači u Ukrajinu upotrebiti za mir i razvoj čitavog Balkana. Ostajemo neutralni oko sukoba i nećemo uvoditi sankcije Rusiji”, jasan je Dodik.

Orden Republike Srpske na ogrlici je najviše odlikovanje i dodeljuje se od 1993.

Orden Republike Srpske na ogrlici  najviše je odlikovanje Republike Srpske koje se dodeljuje još od 1993. godine, ali laureata nema mnogo.

Ovo odlikovanje prošle godine pripalo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

orden, republike, srpske, na, ogrlici

O značaju ovog odlikovanja govori i podatak da je od 1993. godine do 2020. dodeljeno samo šest puta.

Nosioci najvišeg odlikovanja Republike Srpske kroz istoriju su, između ostalih bili i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, koji je odlikovan 2009. godine, visoki zvaničnici Rusije Valentina Matvijenko i Sergej Lavrov, te predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su odlikovani 2018. godine, podseća Srna.

Među nosiocima najvišeg odlikovanja Republike Srpske su bivši lider Srba u Hrvatskoj Jovan Rašković i bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Ordenje i odlikovanje Republike Srpske ustanovljeni su 1993. godine i definisani Ustavom Republike Srpske.

Odlikovanja Republike Srpske dodeljuju se onima koji su dali ili daju doprinos afirmaciji Republike, ali i pojedincima koji su pokazali ličnu hrabrost, humanizam, plemenitost, požrtvovanje ili doprineli razvoju tolerancije.

Odlikovanom se uz orden ili medalju uručuje i kožna mapa sa ispisanom poveljom sa jedne i slika koja prati orden ili medalju sa druge strane i kesa na kojoj je zlatotiskom ispisano: “Predsednik Republike!”, “Odlikovanja Republike Srpske” i oslikan grb Republike Srpske.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /