in

Orban: Zapad nas je 1956. izdao, pa su se sovjetski tenkovi vratili

Premijer Viktor Orban je svoj tradicionalni govor ovoga puta održao u Zalaegersegu, na zapadu zemlje. Svečanošću u Zalaegersegu zamenjeno je centralno obeležavanje praznika u Budimpešti, gde je ostalo samo tradionalno podizanje nacionalne zastave ispred parlamenta, uz prisustvo predsednice države Katalin Novak. Svoje skupove u mađarskoj prestonici zadržale su opozicione partije i pojedine civilne organizacije, a nastavljena je i serija protestnih mitinga prosvetnih radnika, studenata i đaka.

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je izjavio da su postojali veliki izgledi da zemlja stekne nezavisnost još 1956, ali je izostala podrška Zapada i Mađarska je još 35 godina morala da živi pod sovjetskom diktaturom.

„Te 1956. postojali su svi uslovi za miran prelazni period. Posle Staljinove smrti počelo je otopljavanje između dva bloka, Austrija je godinu dana ranije stekla nezavisnost, a i Sovjeti su shvatili da se krvoprolićem ne može na duži rok sačuvati imperija. Da nas Zapad tada nije izdao, posle 1945. po drugi put, sigurno bismo uspeli, ali su se u novim okolnostima Sovjeti predomislili i vratili tenkove“, izjavio je Orban na svečanosti u Zalaegersegu, gradu na zapadu Mađarske, povodom obeležavanja 66. godišnjice ustanka i revolucije.

Razlog za izbor nove lokacije bilo je otvaranje renoviranog „Mindsentineuma“, muzeja većim delom poslećenog nekadašnjem mađarskom kardinalu Jožefu Mindsentiju, koji je više godina službovao upravo u sedištu županije Zala i smatra se istaknutim borcem za slobodu nacije tokom i neposredno posle Drugog svetskog rata.

Povezujuću bližu prošlost i aktuelna zbivanja mađarski premijer je naglasio da sami Mađari najbolje znaju šta su njihovi nacionalni interesi.

„Našu istinu samo mi možemo da pokažemo svetu i samo Mađari mogu da je odbrane od raznih pretnji, bilo iz senke ili sa briselskog pijedestala. Slobodu smo povratili 1990. i iz toga ceo svet može da shvati da je svako ko nam sedne za vrat osuđen na poraz. Trpimo kada moramo, uzvraćamo udarac kada možemo, a nacionalna vlada ima snage da odbrani državu“, zaključio je Orban.

Nisu izostale, međutim, brojne prigodne manifestacije na lokalnom nivou, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, svuda gde žive pripadnici mađarske zajednice. U tom okviru ističe se sinoćni skup u Subotici, u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara, na kojem su govorili predsednik te manjinske stranke Ištvan Pastor i podsedkretar u mađarskoj vladi Balaž Firješ.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /