in

Orlić i Đurović o saradnji parlamenata i EU integracijama

Predsednik Narodne Skupštine Orlić, posle sastanka, u izjavama za medije u Narodnoj skupštini, je kazao da je poznato da su Srbija i Crna Gora ušle u fazu dobrih odnosa i da je poseta predsednice crnogorske skupštine srpskom parlamentu dokaz toga.

“Bilateralni odnosi su važna tema o kojoj smo pričali danas, ali ne samo o bilateraalnim odnosima, nego i o svim temama koje su važne i za Srbiju i za Crnu Goru i za narod koji živi u ovim državama”, rekao je predsednik srpskog parlamenta.

On je dodao da postoji “ozbiljan prostor u kome mogu da sarađuju dve države u budućnosti” ističući da su istorija i tradicija srpsko-crnogosrkih odnosa činjenice.

“Naši razgovori su bii veoma korisni danas i tiču se mogućnosti dalje saradnje u oblasti ekonomije. Naša ukupna razmena ove godine je dobra , za 35 odsto je veća u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Orlić.

On je dodao da se razgovaralo i o mogućnosti da se u potpunosti realizuje izgradnja autoputa Beograd- Južni Jadran, kao i da se završi modernizacacija železnice Beograd -Bar, što je, kako je rekao važno , ne samo zbog ekonomije, nego i kvalitetnijeg života građana obe države.

“Zajednički radimo na našoj evropskoj perspektivi. I Srbija i Crna Gora su zemlje na evropskom putu koje su evropski partneri ocenili kao lidere ovog regina. Važno je da se na tom putu međusobno podržavamo”, poručio je Orlić.

On je podsetio na to da je crnogorski premijer Dritan Abazović u junu i septembru, prilikom posete Beogardu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa članovima vlade i o Inicijativi “Otvoreni Balkan”, te istakao da su ta “vrata širom otvorena”.

Orlić je dodao da očekuje da će dva parlamenta u budućnosti imati još intenzivniju saradnju i dodao da će biti formirane poslaničke grupe prijateljstva.

Predsednica crnogorskog parlamenta rekla je da joj je posebno zadovoljstvo što je ovo njena prva zvanična poseta Beogradu, a i prva poseta u ovom kapacitetu u poslednjih pet godina.

“Verujem da je ovo dobra osnova za građenje naših bratskih i prijateljskih odnosa i jačanja odnosa između naše dve države. Formalni politički odnosi Srbije i Crne Gore treba da prate izuzetno dobre odnose koje imamo u smislu naših naroda i sa te strane moramo uraditi sve da se ti formalni odnosi pojačaju”, rekla je Đurović.

Ona je dodala da je u tom smislu uputila poziv predsedniku Narodne Skupštine Srbije Vladimiru Orliću da ubrzo poseti Crnu Goru.

Ona je istakla da kao dve države koje su prvenstveno jedna drugoj geografski najbliže, Srbija i Crna Gora dele zajedničke strateške prioritete.

“To je prvenstveno pitanje budućeg članstva u Evropskoj uniji. Crna Gora kao predvodnica u procesu evropskih integracija stoji u uverenju da je upravo evropska perspektiva svih država Zapadnog Balkana garant stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta ovog regiona”, rekla je Đurović i dodala da veruje da će Srbija i Crna Gora zajednički ići u tom pravcu.

Ona je dodala da će Srbija od Crne Gore na tom putu imati i podršku i pomoć.

Đurović je podsetila da je delegacija Vlade Crne Gore bila pre nekoliko meseci u poseti Beogradu i da su tada uspostavljeni dobri odnosi i pokrenuta mnoga pitanja , ali i definisani i programi i zadaci u oblasti finansija i platnog prometa, ali i poljoprivrede i drugih oblasti i dodala da je danas konstatovano da se radi na realizaciji tih dogovora.

“Verujem da će svi ti rezultati biti na dobrobit svih naših građana” , rekla je Đurović i dodala da Srbija i Crna Gora treba da budu najbolji primer dobrosususedskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Ona je kazala da očekuje da će saradnja između dva parlamenta biti još efikasnija i bolja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /