in

Orlić i sa diplomatama Rumunije i Gruzije: Zajedno na strani međunarodnog prava

Orlić i sa diplomatama Rumunije i Gruzije: Zajedno na strani međunarodnog prava

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa zasnovanih na prijateljstvu, međusobnoj saradnji i razumevanju, saopšteno je iz parlamenta.

Izneli su očekivanje da će politički dijalog u narednom periodu biti intenziviran, kako bi se nastavili razgovori i saradnja u svim sferama od obostranog interesa.

Orlić je zahvalio Rumuniji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. “Kosova”.

“Priština opasnim potezima vrši pritiske i ugrožava čak i fizičku bezbednost Srba na KiM, dok se zvanični Beograd, sprovodeći politiku predsednika Aleksandra Vučića, trudi da sačuva mir za sve. Zato je važno što je po ovom pitanju Rumunija, zajedno sa Srbijom, u potpunosti na strani međunarodnog prava”, poručio je Orlić.

Ambasadorka Davidoju poručila je da stav Rumunije ostaje nepromenjen, uz poštovanje principa međunarodnog prava, na čemu je Orlić zahvalio.

Navela je da Rumunija pruža Srbiji snažnu podršku na njenom putu ka članstvu u EU, te izrazila spremnost da sa Srbijom podeli svoja iskustva u evropskim integracijama.

Kada je reč o međuparlamentarnoj saradnji, ona je ocenjena kao dobro razvijena, uz prostor za njeno dalje intenziviranje kroz posete na visokom i najvišem nivou, aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstava i radnih tela.

Tokom sastanka bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, saradnji u oblasti ekonomije i najvažnijih infrastrukturnih projekata, kao i o pospešivanju robne razmene između dve države.

Potvrđena međusobna podrška Srbije i Gruzije

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se danas sa otpravnikom poslova Diplomatske kancelarije Ambasade Gruzije u Beogradu Ilijom Koberidzeom.

“Bilateralni odnosi naše dve zemlje su dobri, tradicionalno prijateljski i zasnivaju se na zajedničkim vrednostima i principijelnom stavu o uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države”, poručio je dr Orlić, saopšteno je iz parlamenta.

Otpravnik poslova Diplomatske kancelarije Ambasade Gruzije istakao je da dve zemlje dele iste stavove i zajednički zastupaju i poštuju međunarodno javno pravo.

“Naša pozicija po pitanju tzv. “Kosova” je poznata i neće se menjati. U tom smislu, pružamo snažnu podršku Srbiji”, rekao je Koberidze, na čemu je predsednik Skupštine zahvalio.

Dr Orlić je istakao opredeljenost Srbije za dalji razvoj i unapređenje saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i za uspostavljanje redovnog političkog dijaloga u kojem će aktivno učestvovati i Narodna skupština.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom parlamentarnom saradnjom, posebno dinamikom susreta na najvišem nivou.

“Imao sam čast da se na marginama 145. skupštine IPU sretnem sa predsednikom Parlamenta Gruzije i sa zadovoljstvom sam preneo spremnost da podelimo svoja iskustva u evropskim integracijama. Na tom putu računajte na podršku Srbije u svakom smislu”, poručio je predsednik Skupštine.

Podsetio je da je 2019. godine potpisan Sporazum o partnerstvu između Narodne skupštine Srbije i Parlamenta Gruzije.

“U duhu Sporazuma, nastavljamo zajednički rad i kroz Poslaničku grupu prijateljstva sa Gruzijom, koja će biti formirana i u novom sazivu Narodne skupštine i koja će, uveren sam, dodatno doprineti intenziviranju saradnje”, zaključio je dr Orlić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /