in

Orlić i Vilan o odnosima Srbije i Izraela

Orlić i Vilan o odnosima Srbije i Izraela

“O našem odnosu govori činjenica da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić jedini predsednik koji je obeležio 75. godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Aušvic, ističući na zgradi Predsedništva Srbije žutu zastavu sa Davidovom zvezdom”, rekao je Orlić.

Dodao je da je učić i lično posvećen izgradnji memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu.

“Naša Skupština takođe daje doprinos odnosima dva naroda, i mi smo jednoglasno usvojili Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika”, rekao je Orlić.

Sagovornici su se složili da jačanje ekonomske saradnje daje snažan podstrek daljem unapređenju odnosa dve zemlje, a da obim razmene beleži trend rasta.

Ambasador Vilan pozdravio je ekonomsku politiku koju sprovodi predsednik Vučić, poručujući da su predstavnici izraelskih kompanija zadovoljni uslovima za poslovanje koji postoje u Srbiji, te izrazio spremnost da se i lično angažuje u dovođenju novih kompanija.

Orlić je informisao ambasadora o teškim izazovima sa kojima se suočavaju Srbi na KiM.

“Politički predstavnici srpskog naroda rešili su da istupe iz privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini, upravo zato što je naš narod pod pritiskom i terorom Aljbina Kurtija. Briselski sporazum se ne samo krši, već i otvoreno gazi, srpskom narodu se preti kaznama, oduzimanjem tablica i otimanjem privatne imovine, a sve to uz svakodnevne fizičke napade, koji se prethodnih godina broje u hiljadama”, kazao je Orlić.

Naveo je i da nas iracionalno ponašanje i otvoreno gaženje međunarodnog prava od strane Prištine dovodi u tešku poziciju, ali da se zvaničnici Beograda, na čelu s Vučićem, trude da sačuvaju stabilnost i mir za sve.

“I uvek je Priština ta koja pokušava da izazove sukob, čiji je cilj da se u potpunosti protera srpski narod sa prostora KiM. To ne smemo i nećemo da dozvolimo”, rekao je Orlić.

Sagovornici su izrazili uverenje da će se dobra komunikacija, koja već postoji među različitim telima u dve skupštine, nastaviti i ubuduće, posebno nakon formiranja poslaničkih grupa prijateljstava.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /