in

Osmani: Nemački nacrt za formiranje ZSO ne postoji; Petković: Osmani da pogleda sporazume iz Brisela

“To su lažne vesti… Blinken nam je rekao da ništa što je protivno ustavu Kosova neće biti razmatrano”, rekla je Osmani i dodala da je zahtev SAD da ZSO bude u skladu sa kosovskim ustavom.

Tvrdi da nijedan sporazum koji nije u duhu kosovskog ustava neće biti potpisan.

“Što se francusko-nemačke inicijative tiče, ona ima za cilj intenziviranje dijaloga između Kosova i Srbije”, rekla je Osmanijeva.

Ona navodi da će naredne sedmice biti održani sastanci na kojima će francuski predsednik i nemački kancelar, Emanuel Makron i Olaf Šolc, detaljno pojasniti ovaj predlog.

Ocenila je dobrim predlog Makrona i Šolca, za koje kaže da su partneri tzv. Kosova.

“Do sada je ideja naših partnera dobra, da se proces završi što je pre moguće, a niko nije tražio da uzajamno priznanje izostane, i nećemo ni na koji način dopustiti da se utiče na naš teritorijalni integritet i suverenitet”, rekla je Osmani.

“Osmani da pogleda sporazume iz Brisela”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da bi Vljosa Osmani trebalo dobro da pogleda i nauči sporazume iz Brisela, jer bi tu videla da jedino što je nelegalno jeste odluka Prištine da godinu dana pre roka ukine statusno neutralne KS registarske tablice.

“Situacija u kojoj se danas nalazimo kada je reč o registarskim tablicama, direktna je posledica odluke Prištine da 2020. godine ukine KS tablice i u opticaju ostavi samo takozvane RKS registarske oznake, iako je to u suprotnosti sa sporazumom”, rekao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.

Priština bi trebalo dobro da razmisli šta dobija namerom da izazove krizu na severu Kosova i Metohije, jer je činjenica da ni međunarodna zajednica ne gleda blagonaklono na ovakvo podizanje tenzija od strane Osmanijeve i Kurtija, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković dodaje da su Srbi sa severa pokrajine jasno pokazali vlastima u Prištini šta misle o njihovim jednostranim i nelegalnim odlukama o preregistraciji registarskih oznaka, čiji je bilans da su nakon skoro dva meseca samo dva preregistrovana automobila na severu Kosova i Metohije.

Iz Kancelarije ističu da su KM tablice legalne registarske oznake koje izdaju organi Srbije u skladu sa svim propisima i da je zbog toga politikantima iz Prištine svrsishodnije da umesto nasilja koje podstiču, počnu da poštuju sporazume na koje su se obavezali.

Osmani je ranije danas rekla da bi da bi i Srbima koji žive na severu Kosova koristila preregistracija automobila sa “nelegalnih” na RKS tablice, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je ranije danas rekla da bi preregistracija tablica koristila Srbima sa severa KiM i pozvala ih da preregistruju tablice na “legalne”.

FES: Verzija statuta ZSO koju je objavila Koha je zastarela

Stalni predstavnik Fondacije Fridrih Ebert Štiftung u Prištini Rene Šle potvrdio je danas da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je objavila Koha, njihov dokument, na kojem rade zajedno sa Evropskim institutom za mir (EIP), ali je naglasio da je verzija koja je objavljena u četvrtak stara.

“To je isti dokument na kojem radimo sa našom partnerskom organizacijom EIP. Verzija koja je juče objavljena je zastarela verzija. Nadamo se da ćemo uskoro završiti naš posao i onda ga podeliti sa javnošću”, rekao je Šle za Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanje da li može da potvrdi da je “Nemački nacrt” u, kako je objavila Koha, 17 članova, isti kao onaj na kojoj je ova fondacija radila sa EIP i kada se može očekivati da zainteresovane strane vide detalje nacrta.

Prema nacrtu Statuta, koji je juče objavila Koha i nazvala ga nemačkim, buduća ZSO bi imala status pravnog lica i činile bi je 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, sa mogućnošću proširenja, a imala bi i zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, u skladu sa zakonima i kosovskim ustavom.

Informacija o nacrtu statuta pojavila se krajem prošlog meseca kao o dokumentu na kome na inicijativu Nemačke, rade Fondacija Fridrih Ebert Štiftung i Evropski institut za mir (EIM) i koji bi trebalo da se nađe na stolu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano tada je demantovao pisanje medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /