in

Otvoren 24. Novosadski džez festival

Otvoren 24. Novosadski džez festival

U naredna četiri dana publika će imati prilike da čuje neke od najpopularnijih sastava i solista iz Srbije, Luksemburga, Italije, Francuske i mnogih drugih zemalja.

Prilikom otvaranja festivala prisutnima se obratio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je iskazao zadovoljstvo što je i ove godine Srpsko narodno pozorište puno ljubitelja džeza koji zajedno sa Gradom Novim Sadom neguju dugu tradiciju festivala.

“Skoro tačno četvrt veka, Grad Novi Sad sudeluje u beleženju istorije novosadskog džeza, koja se piše svakako i ovim festivalom. I ove godine na Novosadski džez festival u naš grad pristižu vrsni džez muzičari iz zemlje i sveta. Oni nam na poseban način, jezikom kvalitetne muzike i nota, svaki put ispričaju po jednu novu zajedničku priču. „Novosadski džez festival” je svakako prerastao u instituciju i brend grada, a u skladu s tim smo i mi imali sluha u Gradskoj upravi za kulturu, i povećali izdvajanja za ovu prelepu manifestaciju. Ponosni smo na svakog učesnika i na organizatore koji tokom cele godine rade marljivo kako bi u punom sjaju bilo započeto još jedno poglavlje festivala i priređen još jedan spektakl za sve ljubitelje džeza. Stoga želim da ove godine interesovanje bude rekordno i nadam se da će iz godine u godinu neki novi ljudi pronalaziti put do ovog žanra muzike”, rekao je Dalibor Rožić.

dzez, festival999

Vodeći izvođači naše, regionalne i svetske muzičke jazz scene, u periodu od 16. do 19. novembra, predstaviće Novosađanima fuziju različitih muzičkih stilova, a u ovaj muzički praznik publiku je uveo nastup fantastičnog trubača Stjepka Gute, uz pratnju Big benda Radio-televizije Srbije, nakon kojih su se svojim muzičkim talentom predstavili i Nikolov Ivanović Undectet i Magic Malik.

Drugog dana očekuje nas izvođenje norveškog virtuoza na trubi, Nilsa Petera Molvaera, kao i Jovan Maljoković oktet i kamerni orkestar Roberta Lakatoša.

Treći festivalski dan obeležiće nastup Aleksandra Uzelca tria i Vladimira Samardžića tria, dok će poslednjeg festivalskog dana nastupiti sastav Jazz exchange i BojanZ, kao i fantastični saksofonista Čiko Friman i trio Exotica.

Pored glavnog programa, svaki dan će se održavati tradicionalni jam sešni, uz brojne radionice, koje će zainteresovanima još više približiti sve lepote jazz muzike.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /