in

Отворен Сајам грађевинарства на Београдском сајму

Он је истакао да су за нама две тешке године у којима је грађевинарство показало да је способно да обезбеди сталан прилив инвестиција.

„Сада је на нама да гледамо како би се у будућности овај историјски талас инвестиција српског грађевинског сектора наставио. Влада Србије ће учинити све да финансирање овог сектора тече без проблема“, рекао је Момировић.

Он је оценио да мото сајма „Будућност у изградњи“ најбоље говори о стању духа и амбицији коју сви у сектору грађевинарства имају.

„Сајам је прилика да погледамо шта је оно најбоље што има да понуди и домаћа и страна грађевинска струка, архитекте и пројектанти. Да научимо и усвојимо најмодерније стандарде планирања, пројектовања и изградње“, рекао је он.

Као пример изванредне базе навео је изградњу „револуционарног пројекта“ брзе пруге до Новог Сада коју је градило око 150 фирми од чега 120 из Србије, те да је око 10.000 радника из Србије било директно ангажовано на том пројекту.

„Инжењери и радници стекли су огромно искуство као и референце да учествују у другим оваквим и сличним пројектима, како у земљи, тако и у иностранству“, нагласио је он.

Момировић је истакао да Влада Србије наставља велики инвестициони циклус у инфраструктурне пројекте, од наставка брзе пруге ка Будимпешти и реконструкцији пруге ка Нишу, преко изградње ауто-путева, па до подизања капацитета лучке инфраструктуре.

Додао је да је план да се у оквиру развоја комуналне инфраструктуре у Србији изгради 7.000 километара канализационе инфраструктуре и више од 250 постројења за пречишћавање отпадних вода.

Као велики задатак на коме мора заједнички да се ради навео је побољшање квалитета техничке документације.

Он је пре отварања обишао део излагача на сајму.

Говорећи на отварању, амбасадор Холандије у Србији Јоуст Реинтјес нагласио је да је увођење озелењавања један од начина да се у грађевинарству суочимо са изазовом климатских промена и загађења ваздуха.

Амбасадор је указаној да кроз зелени сегмент на сајму холандске компаније показују како озелењавање може да подигне квалитет живота.

Додао је да ће се користи од озелењавања грађевинарства осетити и на побољшању здравља људи и кроз општу добробит, а подићи ће и вредност некретнина.

„Озелењавање зашлужује посебно место у новим пројектима, али и у ревитализацији и реконструкцији“, поручио је холандски амбасадор.

Најавио је да ће у оквиру пројекта Зелени градови у Србији почетком маја делегација градоначелника, урбаниста, државни службеника и приватног сектора Србије боравити у Холандији где ће разменити искуства и знања како би и градови у Србији били зеленији и пријатнији за живот.

На отварању у име генералног спонзора Wиенербергер Србија обратио се Иван Вујисић, који је рекао да ће на сајму представити иновативне ствари на светском нивоу, подсећајући да су светски лидери у производњи глинених материјала.

„Све што постоји у свету, гарантујем да ћете наћи у Србији на овом сајму“, рекао је он.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је генерални покровитељ Сајма грађевинарства који се одржава под мотом Будућност у изградњи.

Сајам траје до 30. априла а осим у халама одржава се и на отвореном.

На сајму учествују 23 земље, а први пут се појављује и Индија.

Као пратећа манифестација Сајма грађевинарства на Београдском сајму се одржава и Сајам камена и пратеће индустрије.