in

Отворена иновативна изложба о „Бечејској тврђави“

Циљ изложбе „Бечејска тврђава“ је да стручну и најширу јавност упозна са просторним и хронолошким оквирима овог локалитета, рекао је аутор изложбе, кустос археолог Рашко Рамадански.

Почива на реконструкцијама. Са једне стране ту су изузетне дигиталне реконструкције, а са друге стране примењено је нешто што до сада нисмо користили а то је 3Д штампани модел, односно макета бечејске тврђаве. Присутни су и одређени археолошки налази које везујемо за бечејску тврђаву, а који су ту да илуструју живот у једном средњевековном или рановековном потиском утврђеном граду“, каже Рашко Рамадански, кустос археолог, аутор изложбе.

Иначе, тврђава се налази у близини Новог Бечеја, виде се темељи и остаци једног торња. Први податак о овом локалитету потиче из 1304. године.

„На жалост кроз историју тврђаву су уништили у 18. 19. и 20 веку, када су је у више наврата минирали. Због тога се данас виде само темељи. На иницијативу музеја тврђава се препородила у некој новој форми, бар на овакав начин“, додаје Роланд Шурањи, историчар.

У време када је блистала у пуном сјају, бечејска тврђава служила је као дом владарима, војсковођама и српским деспотама, а често су се за њу борили разни феудалистички владари. Имала је велик утицај на очување границе на Тиси, а у Османском царству обезбедила је безбедан саобраћај на Тиси.

Поставка ће се у Градском музеју Бечеј задржати до септембра.