in

Otvorena izložba “Novosađani i mart 1999” Martina Candira u Istorijskom arhivu

Otvorena izložba “Novosađani i mart 1999” Martina Candira u Istorijskom arhivu

“Novi Sad, grad stradalnik i grad heroj, obeležava danas četvrt veka od zločinačke agresije NATO alijanse na našu otadžbinu i na naš grad. Danas u Istorijskom arhivu grada Novog Sada imamo priliku da vidimo izložbu koja nas kroz prikazane fotografije podseća na te tužne dane. Iako je prošlo toliko godina od tog kobnog marta 1999. godine, živo sećanje na te događaje još uvek kod nas budi tugu, bol, razočarenje i gorčinu. Čuvar tih uspomena, čovek koji decenijama beleži našu svakodnevicu i duh Novog Sada, jeste doajen fotografije Martin Candir.

Jedan od najboljih srpskih fotografa, zabeležio je sav užas terora nad našom zemljom i ostavio ga u amanet generacijama koje dolaze da ga vide, dožive i nikad ne zaborave. On je svojim objektivom beležio tužne događaje koje smo svakog dana, tokom 78 dana bombardovanja, gledali na ulicama našeg grada. Poznato je da je Novi Sad jedan od gradova koji je najviše stradao. Srušeni mostovi i slomljena srca te crne 1999. godine proizvod su odsustva pravne svesti i moralnosti kod onih koji su kukavički iza raketa zaklonili svoje globalne osvajačke planove”, rekao je gradonačelnik Đurić i naglasio da javnost uvek mora da se seti svih žrtava NATO bombardovanja, kao i onih koji su stradali na braniku otadžbine i da nikad ne zaboravimo koliko su mir i sloboda neophodni uslovi, ne samo opstanka, već i napretka svakog društva.

Autor fotografija Martin Candir rekao je da je dužnost svakog profesionalnog fotografa da snima i ovekoveči svoj grad, kako u lepim, tako i u manje lepim trenucima, a da poseban odnos prema događanjima u Novom Sadu ima jer je rođeni Novosađanin te je sa posebnom pažnjom pristupio kreiranju izložbe nastale na osnovu 78 dana fotografisanja.

Prisutnima se obratio i direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev koji je pozvao sve sugrađane da dođu i pogledaju izložbu u narednih mesec dana, od 7 do 19 časova svakog radnog dana i vikendom, naglasivši da je ulaz besplatan.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /