in

Пад цена акција на тржиштима широм света, долар све јачи

„Низ повећања камата централних банака и агресивнија монетарна реторика долазе у условима у којима имамо пад кинеске и европске привредне активности, најаву планова западних земаља о забрани увоза руске енергије и сталне притиске на страни понуде“, упозорили су аналитичари британске Барклиз банке, преноси Ројтерс.

Све то, кажу, ствара суморне изгледе за опстанак упорне инфлације што приморава централне банке да подижу камате упркос наглом успоравању раста.

Кинески трговински подаци за април нису били тако лоши као што се очекивало, при чему је извоз порастао за 3,9 посто на годишњем нивоу, док је увоз остао непромењен.

Међутим, кинеска политика свођења ковид заразе на нулу не попушта, већ је, напротив, Шангај пооштрио мере локдауна у целом граду од 25 милиона становника.

Поред тога, спекулације да би руски председник Владимир Путин током данашњег обраћања на прослави „Дана победе“ могао да објави рат Украјини како би мобилисао резервисте, такође су утицале негативно на тржишно расположење. Путин је досадашње акције Русије у Украјини називао „специјалном војном операцијом“, а не ратом, додаје британска агенција.

На Њујоршкој берзи, акције у индексној корпи С&П 500 предњачиле су с падом од 1,1 одсто на терминском трговању (фјучерс уговори), док су Насдак фјучерси пали за 1,0 проценат. Приноси на америчке 10-годишње обвезнице су достигли нов рекордан ниво од 3,15 посто.

На европским берзама, индекс фјучерса ЕуроСтокс 50 пао је за 1,5 одсто, а лондонски индекс FTSE за 0,7 процената.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција MSCI, без јапанских, потонуо је за 1,3 посто, а јапански Никеи за 2,4 одсто.

Најликвидније кинеске акције су ослабиле за 0,8 процената, док је јуан према долару дотакао нови 18-месечни минимум и тргује се на нивоу од 6,7049 јуана за долар.

Инвеститори су такође напети у ишчекивању новог извештаја о инфлацији у САД који треба да буде објављен у среду, при чему предвиђају да је стопа раста инфлације тек незнатно ублажена, али свакако недовољно да спречи FED да подигне камату за најмање 50 базних поена у јуну. Процењује се да ће извештај показати раст базне инфлације од 0,4 одсто у априлу, у односу на 0,3 процента претходног месеца.

Тржишни актери прогнозирају да ће камата на FED-ова средства у јулу достићи распон 1,75-2,0 посто са садашњих 0,75-1,0 процената, и да ће наставити да се повећава све док не достигне око 3,0 одсто до краја године.

На валутним берзама, долар се креће према корпи главних валута на највишем нивоу у последње две деценије, при чему се у односу на јапански јен тргује за рекордних 131,07 јена. Евро се котира на 1,0510 долара, што је незнатно изнад његове недавне најниже вредности од 1,0481 долара.

На робним берзама, цене нафте су ојачале након што се Група седам (Г7) најразвијенијих светских економија у недељу обавезала на постепено укидање увоза руске нафте.

Након првобитног пада, европска нафта Брент се опоравила за 12 центи на 112,51 долара по барелу, док је цена америчке сирове нафте WTI напредовала за четири цента на 109,81 долара за барел.

Цена злата мирује на 1.872 долара по унци.