in

Пахор: Преговори Београда и Приштине треба да доведу до признања

“Желео бих да дијалог поново ојача, јер је његов успех на обострану корист. Обе стране на жалост сада истичу пре свега разлоге због којих не могу да га наставе. Разумем их, али то никуд не води”, оценио је Пахор у интервјуу Политици.

Он је у вези с ратом у Украјини рекао да се сада одлучује о геополитичкој судбини Западног Балкана у наредних 10 до 15 година.

“Чињеница да ЕУ не жели или не зна снажније да дође у овај део Европе имаће последице. На овом простору ће се учврстити Русија, Кина, Турска и заливске државе. ЕУ никако не успева то да сагледа. И даље ћу се преко иницијативе Брдо-Бриони залагати за европску перспективу Западног Балкана и његово прикључивање ЕУ”, истакао је Пахор.

Он сматра да Словеније и Србија имају одличне, врло разгранате и разноврсне односе.

“Србији није лако. Видим да мој пријатељ Вучић не може у потпуности да рачуна на европску будућност Србије. Зато се труди да очува стратешке односе са свим странама, а то је у овим геостратешким односима све теже и теже. Врло је важно да при свим проблемима Србија јача демократију и кроти национализам”, поручио је председник Словеније.