in

Панчевка прави цвеће од посебне врсте папира

Цветна радионица Јелене Ковачевић јединствена је у Панчеву. Гладиоле, гербере, божуре и остало цвеће које се овде налази Јелена прави од посебне врсте папира толико веродостојно да посетиоци остају задивљени њеним умећем.

А све је почело из дугогодишње љубави према оригамију – традиционалној јапанској вештини креирања модела од папира. Још у детињству добила је пар књига из којих је савладала основне вештине а касније је пуно путовала и са сваког путовања доносила литературу о томе.

“Оригами покрива широк спектар.Ја сам почела од животињица,могу се направити различите фигуре чак и неки употребни предмети, накит… Са путовања сам почела да доносим различите врсте папира. У почетку сам се тиме бавила као хобијем и онда сам у једном тренутку спојила оригами и љубав према цвећу”, каже Јелена Ковачевић.

Иако овде није реч о класичном оригамију године изучавања древне јапанске вештине помогле су јој у изради цвећа. Жеља јој је да своје знање пренесе и другима..

“Моја идеја је да можда направим и неки курс оригамија за децу.Да деци приближим ту вештину зато што је у питању фина моторика,развија се и стрпљење. Могу да се направе различите фигуре без обзира што код нас нема пуно оригами папира и материјала све те фигуре могу да се направе и од обичног папира.неке једноставне могу и да се обоје и то деци може да буде јако занимљиво”, каже Јелена Ковачевић.

У међувремену, у њеној радионици прави букете и поклон кутије које јој углавном наручују за разне прославе. За израду једног цвета потребно јој је од 40 минута до сат времена. Јелена каже да је вредност оваквих аранжмана и у томе што не могу да увену а поруке и емоције које иду уз њих трају заувек.