in

Pantić Pilja: Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope predstavljao bi kršenje međunarodnog prava

Šef skupštinske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja navela je da će na zasedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije, u aprilu na dnevnom redu biti prijem tzv. države Kosovo, te da će Srbija, ako do toga dođe, razmotriti dalje učešće u radu PS SE, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je ukazala i da se na Kosovu i Metohiji najoštrije krše ljudska prava Srba od strane režima Aljbina Kurtija.

“Srpska valuta i srpska roba su zabranjene na KiM, a uz konstante pritiske i napade već je 11 odsto Srba napustilo ovaj deo srpske teritorije, od kada je Kurti na vlasti”, navela je Pantić Pilja.

Članovi delegacije Narodne skupštine u PS SE Dunja Simonović Bratić, Vladimir Đorđević i Aleksandar Mirković potvrdili su zajednički stav naše parlamentarne delegacije.

Istakli su da je svaka podrška za poziciju Srbije po ovom pitanju od velikog značaja i izrazili očekivanje da će švajcarska parlamentarna delegacija podržati poštovanje međunarodnog prava.

Ambasador Šmid naveo je da je svestan zabrinutosti Srbije i izrazio nadu da će Srbija ostati članica Saveta Evrope, jer ona pripada toj organizaciji.

Ocenio je i da naše dve države imaju dugoročno prijateljstvo, uprkos nekim razlikama u stavovima.

Članovi delegacije su sa Šmidom razgovarali i o saradnji parlamentarnih delegacija Srbije i Švajcarske u ovoj međunarodnoj organizaciji, imajući u vidu da predstoji izbor za generalnog sekretara PSSE u junu ove godine, a ambasador Šmid je predstavio švajcarskog kandidata za tu poziciju.

Srbija će razmotriti sve opcije, neće ostati bez odgovora u SE o Kosovu

Šefica delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je u razgovoru sa šefom političkog odseka Ambasade Rusije Mihailom Generalovim da se mimo procedura, pravila i poštovanja međunarodnog prava, priprema odluka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i da će Srbija razmotriti sve opcije i da neće ostati bez odgovora i bez reakcije na ovakve stavove drugih zemalja članica SE.

Pilja je, kako je saopšteno iz skupštine, navela da po ovom pitanju u delegaciji Srbije nema razmimoilaženja, te da su stavovi članova jedinstveni.

Ona je tokom razgovora detaljno upoznala sagovornika sa poslednjim odlukama koje su donete na nedavno održanom Političkom komitetu PS SE, istakavši da situacija ni malo nije naklonjena našoj zemlji, posebno imajući u vidu da je pozicija Srbije oslabljena odsustvom ruske delegacije u tom telu.

Mihail Generalov iskazao je potpuno razumevanje za situaciju u kojoj se Srbija nalazi, izrazivši žaljenje što Ruska Federacija nema pravnih mogućnosti da se tome suprotstavi.

On je ocenio da je i u EU, ali i u SE, došlo do negativnih promena, koje će se na žalost nastaviti po njegovom mišljenju.

Generalov je, uz puno uvažavanje trenutne situacije i pritisaka kojima je Srbija izložena, zatražio podršku srpske delegacije u PS SE po pitanju ruske zamrznute imovine u inostranstvu.

Pilja je istakla da su ona i članica delegacije Dunja Simonović Bratić uvek pružale podršku Rusiji u PS SE, na šta mogu da računaju i u budućnosti.

U razgovoru je bilo reči i o mogućem povlačenju paraleli između Srbije i Rusije u SE i PS SE, a članica delegacije Dunja Simonović Bratić istakla je da je za nas pitanje Kosova i Metohije državotvorno pitanje i da će Srbija do kraja koristiti sve raspoložive mehanizme međunarodnog prava za zaštitu svojih interesa.

Generalov je poželeo sreću srpskoj delegaciji na narednim sastancima u PS SE i ponovio stav svoje zemlje u pogledu celovitosti Republike Srbije, na čemu su mu članovi stalne delegacije zahvalili istakavši da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /