in

Pantić Pilja: Savet Evrope ne poštuje sopstveni Statut, u njemu nema jedinstva u SE

“U njihovom statutu piše da član SE može da bude samo država, a tzv. Kosovo nije država, i da može da bude evropska država u kojoj se poštuju ljudska prava i postoji vladavina prava. A tamo niti postoji vladavina prava, niti se poštuju ljudska prava, ali to njima očigledno ništa nij značilo”, rekla je Pantić Pilja za TV Pink.

Istakla je da je takav rezultat glasanja bio očekivan, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

“Mi smo očekivali ovakav rezultat, ali 40 glasova nije malo. Četrdeset glasova protiv, 11 uzdržano od 131 nije malo i to je jedna trećina. To pokazuje da nema jedinstva u Savetu Evrope. Vidićemo šta će biti dalje”, rekla je Pantić Pilja.

Kako je rekla, izvestilac SE za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je pokazala koliko je licemerna.

“Prvo smo imali jedan sastanak političkog komiteta početkom marta gde je ona decidno rekla tri uslova – Zajednica srpskih opština, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i eksproprijacija zemljišta. I rekla je da ukoliko dođe do napretka, ona će informisati Politički komitet SE. Desilo se vraćanje zemljišta, oni su to proglasili svojevrsnim uspehom…”, navela je Pantić Pilja.

Dodala je da smatra da je Bakojani promenila mišljenje na poziv Aljbina Kurtija.

“Ali čitavu priču ulaska lažne države Kosova u SE gurala je Nemačka i to je svima jasno”, rekla je Pantić Pilja.

Dodala je da je Bakojani trebalo da dođe u Prištinu, Brisel, i Beograd, ali da jedino nije posetila srpsku prestonicu, iako je dogovorila posetu sa predsednikom Vučićem.

“Iza leđa se radilo, zaboravili su na ZSO koja je zaista osnovni princip i mi smo istakli to. I rekli joj da ukoliko ZSO ne bude konstituisana pre nego što lažna država Kosova uđe u Savet Evrope, oni to nikad neće uraditi. Posebno što je prekjuče bilo 11 godina od Briselskog sporazuma”, rekla je Pantić Pilja.

Što se tiče rasprave na kojoj je data preporuka za prijem tzv. Kosova u SE, Pantić Pilja je rekla da je bila dosta mučna.

Dodala je da je možda i bila oštrija i da u SE nisu navikli svakako na takav vid govora.

Ona je zahvalila svim članovima srpske delegacije rekavši da su se svi borili i dali svoj doprinos, osim člana delegacije koji je bio iz Narodnog pokreta Srbije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /