in

Парламентарним странкама на располагању више од 47 милиона евра

Од тога око 20,5 милиона припада СНС и странкама са њене листе, око шест милиона СПС-ЈС, око 2,7 милиона мањинским странкама, а 17,8 милиона дели пет нових парламентарних листа.

СНС и њихови политички партнери ће за финансирање редовног рада убудуће месечно добијати више од 50 милиона динара из буџета Србије, а СПС и ЈС укупно 14,6 милиона.

“Када се примене коалициони споразуми, већина нових парламентарних странака ће моћи да рачуна на око три до шест милиона динара месечно. На пример УПС, коју чине четири веће и неколико мањих странака, припада 17,1 милиона месечно, два партнера у коалицији НАДА делиће 7,7 милиона динара. Заветници ће сами добијати 5,8 милиона, чланице коалиције Морамо готово седам милиона, а Двери са својим партнерима скоро шест”, наводи Транспарентност Србија.

У првој половини ове године, према подацима Транспарентности, око 691 милиона динара из буџета Србије је већ расподељено странкама на основу резултата избора из 2020.

Поред СНС, СПС-ЈС и мањинских странака, почев од августа, у расподели ће учествовати и странке са изборних листа Уједињени за победу Србије, НАДА, Морамо, З ЗВ, као и Заветници и Двери.

Те странке ће месечно добијати укупно око 45 милиона динара.

“То значи да је тромесечно продужење изборног процеса утицало на расподелу око 135 милиона динара из буџета. Из истог разлога, каснила је и исплата 592 милиона динара који се из буџета додељују за финансирање изборне кампање, плаћање трошкова медијима и другим пружаоцима услуга у кампањи, а извештаји о финансирању парламентарних избора ће бити доступни тек у августу, уместо у мају ове године”, наводи се у саопштењу.

У извештају се наводи изразита доминацији кандидата владајуће странке у односу на све остале, што је како се објашњава последица законских правила о расподели средстава из буџета за финансирање кампање, као и непостојања ограничења трошкова у кампањи, па се 73 одсто укупних пријављених трошкова односи се на кампању вођену за Александра Вучића, а 27 одсто за шест других кандидата.

Транспарентност наводи да од осам учесника ових избора, једино група грађана која је предложила Мишу Вацића није поднела ни коначни ни прелиминарни финансијски извештај.

“Победничка кампања је финансирана са 645 милиона из буџета и још 59 милиона које је СНС пренела са сталног страначког рачуна, а који такође готово у целости потичу из буџетских дотација за редован рад ове странке. Пре пет година, СНС је поред буџета за финансирање кампање СНС користила чак 274,5 милиона динара од 6.940 уплата грађана (углавном по 40.000 динара)”, кажу у Транспарентности Србија.

Од укупно 963 милиона динара колико је званично потрошено, мање од седам одсто је плаћено из стварних приватних извора.

Такође, ове године у финансијским извештајима нису забележени у већој мери расходи који су остали неплаћени.

На оглашавање је отишло близу две трећине свих трошкова, промо материјали и јавни догађаји учествују са по 10 одсто, а “други трошкови” са високих 17 одсто.