in

Peking: Nove mere SAD za izvoz čipova u Kinu štete trgovini kompanija dve zemlje

Peking: Nove mere SAD za izvoz čipova u Kinu štete trgovini kompanija dve zemlje

“SAD su proširile proizvoljno promenile pravila i pooštrile mere kontrole. To je ne samo postavilo više prepreka i nametnulo veći teret na saradnju američkih i kineskih kompanija, već je takođe stvorilo ogromnu nesigurnost za svetsku industriju poluprovodnika”, rekao je He.

On je istakao da taj potez SAD “ozbiljno utiče na uzajamno korisnu saradnju kineskih i stranih preduzeća i šteti njihovim legitimnim pravima i interesima”, kao i da su njime pogođene kompanije Nvidia i AMD, prenosi Rojters.

“Kina je spremna da radi sa svim stranama na jačanju uzajamno korisne saradnje i promociji sigurnosti i stabilnosti svetske industrije poluprovodnika i lanca snabdevanja”, poručio je Jadong.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena revidirala je 29. marta regulacije kako bi Kini otežala i dodatno ograničila isporuku i pristup američkim AI čipovima, a one stupaju na snagu 4. aprila.

U regulacijama donetim prošlog oktobra postojala je stavka kojom se ograničavaju isporuke dizajniranih naprednijih AI čipova Kini, kao deo niza mera usmerenih na to da bude onemogućeno da Peking usvoji vrhunske američke tehnologije za jačanje svoje vojske, preneo je ranije Rojters.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /