in

Peskov: Pregovori o Ukrajini nemaju smisla bez Rusije

Prvo treba da shvatimo o čemu će oni tamo govoriti, o kakvoj formuli mira. To je prva stvar. Drugo, mi smo više puta napomenuli da je, naravno, pregovarački proces bez Rusije bespredmetan i, u stvari, to je pregovarački proces bez svrhe, rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

Peskov je naglasio da je Rusija otvorena za razgovore o Ukrajini, ali s obzirom na to kako je Kijev sebi zabranio pregovore, Moskva ne vidi nikakvu perspektivu za to.

Predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da ostajemo otvoreni za pregovarački proces, jer više volimo da rešavamo probleme na ovaj način, ali u okruženju u kojem je te pregovore zabranila sama Ukrajina, ne vidimo horizont pred nama. Tačka, dodao je on.

Švajcarska predsednica Viola Amherd najavila je u sredu da će Švajcarska održati konferenciju o takozvanoj ukrajinskoj formuli mira u regionu Burgenštok u junu 2024.

Sastanak o Ukrajini u Švajcarskoj biće gubljenje vremena bez učešća Rusije, saopštila je ruska Ambasada u Bernu za TASS.

Sastanak u Burgenstoku, bez prisustva Rusije, verovatno će rezultirati još jednom rundom beskorisnih konsultacija koje ne mogu dati bilo kakve konkretne rezultate, navela je Ambasada komentarišući odluku Švajcarske da bude domaćin konferencije.

Organizovanjem događaja koji očigledno ne obećava stvarno rešenje sukoba, vlada konfederacije je ponovo pokazala da je spremna da uzme u obzir samo ukrajinski stav.

Kako je saopšteno iz ambasade, Švajcarska nije pozvala Rusiju na konferenciju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /