in

Пет нових жртава клизишта у Индији, укупно 19

Спасиоци су пронашли још пет тела након што су наставили са операцијама рашчишћавања и потраге за несталима, које су биле прекинуте током ноћи.

Групи од 200 радника за реаговање у ванредним ситуацијама и полицији придружили су се и војници, који су уз помоћ опреме за рашчишћавање земље, попут булдожера покушавали да извуку затрпане испод рушевина у Нонију, граду у близини Импала, престонице савезне државе Манипур.

Лош терен отежава коришћење тешке машинерије, рекао је окружни званичник и тражио појачање.

Киша повремено наставља да пада у региону где је до сада пронађено 19 тела након што је брдо уронило и затрпало подручје пројекта железничке пруге, додао је он за АП.

Како је навео, 18 особа је пребачено у болницу, док се и даље трага за око 50 људи.

Премијер Индије Нарендра Моди рекао је да је са локалним властима размотрио ситуацију.

“Обезбедићемо сву могућу подршку од федералне владе” твитовао је он.

Непрекидне падавине у протекле три недеље изазвале су проблеме широм североистока Индије, подручја на ком се налази осам савезних држава са 45 милиона становника, и у суседном Бангладешу.

Процењује се да је од 17. маја око 200 људи изгубило живот у јаким пљусковима и клизиштима у државама Асам, Манипур, Трипура и Сиким, а 42 у Бангладешу. Стотине хиљада људи је расељено.

Према наводима научника, климатске промене су узрок несталних и превремених падавина, које су изазвале поплаве без преседана. Монсунске кише у јужној Азији обично почињу у јуну, али ове године је јака киша захватила североисточну Индију и Бангладеш већ у марту.