in

Petar Lazović ponudio jemstvo 9,3 miliona evra, najviše u istoriji crnogorskog pravosuđa, sud odbio

Okrivljeni Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, uhapšen je u julu 2022. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje mu na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i oružja.

Ovo je poslednja u nizu milionska ponuda za jemstvo koje je Lazović dostavio Višem sudu u Podgorici kako bi se branio sa slobode. Kao i prethodne, Sud je i ovu od 9,3 miliona evra odbio 27. marta, piše u odgovoru Suda dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Advokat Borivoje Borović je za RSE rekao da se u obrazloženju odbijanja jemstva, između ostalog, navodi da je okrivljeni raspolagao računom od preko 40 miliona evra. Borović tvrdi da taj račun ne postoji. Lazović je skoro dve godine u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, gde čeka početak suđenja.

Lazović je uhapšen nakon što je u spisima Evropola dostavljenim SDT-u označen kao pripadnik kavažkog kriminalnog klana, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina. Sin je Zorana Lazovića, koji je do marta 2021. godine kada je smenjen, bio šef sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na osnovu spisa Evropola u poslednje dve godine u Crnoj Gori je otvoreno više afera o potencijalnoj umešanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal. Izveštaji Evropola su bazirani na presretnutim šifrovanim komunikacijama, koje su u aprilu dovele do hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

U predlogu za jemstvo, u koje je RSE imao uvid, navodi se da je otac Zoran Lazović ponudio zemljište i objekte u Podgorici čiji je vlasnik 1/1 a čija je vrednost skoro pola miliona evra. Nekretnine u Bijelom Polju vredne 470.00 evra ponudio je i stric okrivljenog, Dejan Lazović. Da bi Petar Lazović izašao iz pritvora jemstvo od preko 8,1 milion su ponudile i dve podgoričke kompanije, upisom hipoteke nad nekretninama u njihovom vlasništvu.

U predlogu za jemstvo navedeno je da su vlasnici kompanija prijatelji Petrovog oca Zorana Lazović. Kompanija Razvrašje nudi zgrade i zemljište na Žabljaku od 672.000 evra, i Podgorici od 1,6 miliona. Kompanija Gufo je kao jemstvo ponudila više poslovnih prostora i zgrada čija je vrednost 6,1 milion eura. Vlasnik kompanije je prema Centralnom privrednom registru Željko Garić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /