in

Петковић: Београд трага за решењима, Приштина блокира лажима

„Тако је било и током последње рунде дијалога у Бриселу током које је Приштина покушала да промени и услови актуелни споразум о регистарским таблицама, не нудећи ниједно конструктивно решење“, навео је директор владине Канцеларије у писаној изјави достављеној медијима.

Према његовим речима, са друге стране Београд је показао висок ниво флексибилности и потраге за решењем о регистарским таблицама које би било примењиво у реалном животу, а не у главама албанских политичара.

Истиче да је Београд апсолутно спреман да настави да разговара и трага за компромисним решењем, држећи се споразума од 30. септембра, који је и даље у потпуности на снази, као и режим стикера.

„Зато би Вљоса Османи, упркос истрајној жељи да буде део дијалога, прво морала да се о његовом току детаљно информише, јер једино што Београд блокира су лажи Приштине, никако дијалог и разговор“, нагласио је.

Петковић додаје да би било корисно и да Османи обнови сва досадашња саопштења, како ЕУ, тако и земаља Квинте, али и највиших представника САД, који недвосмислено потврђују да је Београд конструктивна страна у дијалогу и подсећају Приштину на више преузетих, а неиспуњених обавеза из тог процеса.

„Међу њима је свакако и одбијање Приштине да девет година формира Заједницу српских општина, али је листа договорених, а неиспуњених обавеза Приштине подугачка, од питања несталих, до неспровођења споразума из области енергетике, слободе кретања…“, наводи.

Петковић подвлачи да је једини пут ка миру и стабилности на простору Косова и Метохије формирање Заједнице српских општина, а не некакав реципроцитет који постоји само у сновима албанских политичара.