in

Petković: Kurti otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM

Petković: Kurti otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM

“Piroman Kurti to radi brutalno gazeći sve sporazume iz Brisela, uz poruku da nema nameru da formira ZSO. U trenutku kada i međunarodna zajednica nikada glasnije traži formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti još ubedljivije saopštava da ga ta ključna obaveza Prištine ne interesuje”, naveo je Petković, saopštila je Kancelarije za KiM.

Kako je rekao, Kurtiju bi bolje bilo da hitno krene sa fomiranjem ZSO i poštovanjem dogovora, nego što žuri sa jednostranom odlukom o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM i što preti popunjavanjem policijskih mesta severno od Ibra.

Petković je kazao da je ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija njegov, kako je rekao, novi atak na četiri opštine na severu KiM, koje sistematski pokušava da destabilizuje svojim jednostranim i protivpravnim potezima.

“To pođednako dobro znaju i Kurti, ali i njegovi mentori”, rekao je Petković.

Takođe je naveo da ni po jednom jedinom slovu sporazuma Kurti nema pravo da policijska mesta na severu KiM popunjava albanskim policajcima, niti da donosi jednostrane odluke o vanrednim izborima u opštinama na severu gde Srbi čine 95 odsto stanovništva, koji neće, kako je rekao, više da trpe jaram i zulum Aljbina Kurtija.

“Uzaludno je njegovo manipulisanje činjenicama i brojevima, jer niti Srbi hoće Kurtijeve tablice, niti hoće njegove nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije”, kazao je Petković.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je ranije danas da prištinske vlasti neće dozvoliti vakuum na severu KiM i da se izbori u četiri opštine moraju održati, ali i odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština.

U izjavi za agenciju APA Kurti je rekao da se prazna mesta na severu KiM, nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija, moraju brzo popuniti i da se ne može čekati na povratak Srba.

Što se tiče ZSO, čije formiranje već dugo, kako konstatuje APA, traže SAD i EU, Kurti odbija mogućnost da ona bude formirana.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /