in

Petković: Naša sveta dužnost da nikad ne zaboravimo heroje sa Košara

On je, povodom 25 godina od početka Bitke za Košare, koja je počela 9. aprila 1999, kada je oko 1.500 pripadnika tzv. OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora napalo rejon te karaule na jugoslovensko-albanskoj granici, rekao da su branioci heroji položili ono najvrednije – svoje živote i svoju mladost – za odbranu otadžbine, za odbranu Kosova i Metohije.

“I posle 25 godina od njihovog mučeničkog stradanja, njihovi mladi životi svetle istim neugaslim sjajem. Naša je sveta dužnost da ih nikad ne zaboravimo, a tek zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću negujemo kulturu sećanja na sve naše stradalnike”, napisao je Petković na Fejsbuku.

On je dodao da su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije nebrojeno puta tražili da Priština omogući potpunu pretragu za nestalim i stradalim Srbima na toj karauli, ali da neodgovorna vlast u Prištini to do danas nije dozvolila.

“Nastavićemo da se borimo za istinu o svim našim stradalnicima i nećemo nikada odustati!”, naglasio je Petković.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Bitka na Košarama trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Herojstvom i nadljudskim naporima vojnika, granica je odbranjena.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /