in

Петковић: Приштина повлачи нове кораке у правцу дестабилизације

На питање да прокоментарише то што је Приштина усвојила Стратегију безбедности до 2027. године са циљем пуноправног чланства у НАТО-у, Петковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да то није ништа ново и да је Приштина и раније усвајала документе који су директно били уперени против српског народа на КиМ, али и Београда.

“Ово је само показатељ да они то очигледно раде у дослуху са својим менторима на Западу који их подржавају у томе да Приштина постане чланица и Савета Европе и НАТО-а…”, рекао је Петковић.

Подсетио је да је председник Србије Александар Вучић рекао да имамо и пету државу која је повукла признање независности Косова, осим оних 18 из претходног периода.

Петковић је истакао да ће Србија наставити своју дипломатску борбу, да ће се борити за интересе српског народа на КиМ и чинити апсолутно све да чува мир и стабилност.

“Нека сви добро знају да нећемо немо да посматрамо док би неко желео да нас кува као жабу у лонцу. Тај филм неће да гледају јер ми на челу имамо председника Вучића који се заиста лавовски бори за интересе нашег народа на КиМ, али и за мир и стабилност на подручју целог Западног Балкана”, подвукао је Петковић.

Термином “принудно нестали” желе да закоче договоре

За Србију је питање несталих особа високохуманитарно питање, а не политичко, док су политичарима у Приштини “пуна уста” те теме, а када треба да се уради нешто конкретно и испуне захтеви Београда да се истраже локације за које постоје основане сумње да скривају посмртне остатке Срба, у Приштини је потпуни тајац, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На питање да прокоментарише то што Приштина у Споразуму о несталима планира да убаци формулацију “принудно нестали” и тиме директно Србију оптужи за злочине, Петковић је рекао да је термин “принудно нестали” апсолутно неприхватљив и да Приштина тим термином жели да закочи договоре и преговоре о несталима.

Петковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да сва иницијатива да дође до договора о несталима са Приштином долази од Београда.

“Ми смо иницирали ту тему, ми смо иницирали да дође до текста споразума и истражили све 23 локације за које је захтев поднела Приштина и тиме показали да је питање несталих особа за нас високохуманитарно питање, а не политичко”, рекао је Петковић.

Навео је да се до текста споразума дошло пре него што је Аљбин Курти једнострано донео одлуку да укине српске регистарске таблице и личне карте.

“Дошли смо до текста споразума који је за нас био прихватљив јер немамо проблем са том темом, а онда када је тај текст већ био прихватљив и Европској унији и свим учесницима у процесу проналаска несталих особа одједном Приштина долази са новом формулацијом где је желела да убаци додатно поред термина нестале особе и принудни нестанак”, рекао је Петковић.

Истакао је да је Приштина, мислећи да не знамо конвенције и међународно право, тиме хтела да изврши притисак не би ли касније искористила тај документ за можда наводно некакве нове процесе против Београда.

“Јер, управо та формулација принудни нестанак јесте правна категорија која је јасно дефинисана и у посебној конвенцији УН о заштити од присилног нестанка где се искључиво јавља одговорност државе и државних органа за присилни нестанак”, рекао је Петковић.

Како је додао, мислили су да нас “навуку” да се сложимо са таквим документом па да наводно Београд буде окривљен за све нестале на простору КиМ, укључујући и Србе.

“А где је ОВК? Шта се дешава са том терористичком организацијом која је најодговорнија за нестанак, убијање многих?”, упитао је Петковић и додао да то потврђује и Специјални суд у Хагу с обзиром да се највишим челницима ОВК данас суди у Хагу због ратних злочина.

Међународна заједница да натера Приштину да формира ЗСО

Петковић је поново да је позвао међународну заједницу да се “узме у памет” и изврши притисак на Приштину да формира Заједницу српских општина јер, како је рекао, уколико не испуни све оно што је договором у Бриселу потписано може да буде касно и да одемо у “провалију са несагледивим последицама”.

петар, петковиц, 2

Петковић је подсетио да су прошла 3.364 дана како ЗСО није формирана и додао да је ЗСО та која треба да представља институционални механизам за заштиту колективних права српског народа на КиМ с обзиром да тих права данас нема.

Навео је да сваког дана можемо да видимо да се једностраним потезима Приштине и Аљбина Куртија људска права српског народа на КиМ сужавају и газе – права на гласање, права слободе кретања…

“Добро упамтите овај мој позив међународној заједници јер се обраћамо пре свега њима, представницима међународне заједнице односно најмоћнијим државама запада зато што су они ти који могу да формирају ЗСО, зато што једино њихов притисак може да нас помери корак напред како би неко коначно натерао Приштину да испуни своје обавезе”, рекао је Петковић.

Навео је да се најновијим једностраним потезима да се укину српске личне карте и изврши пререгистрација српских регистарских таблица Курти на све начине жели да уведе српски народ на северу КиМ у рат.