in

Petković: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima

Petković: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima

On je nakon završenog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.

“Važno je da razgovaramo jer je to način da sačuvamo mir i srpski narod na KIM, kao i zbog normalizacije odnosa jer tako možemo da sačuvamo stabilnost na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo kako da nastavimo proces implementacije i formiranje ZSO jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu i danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013 i 2015. a prvi korak je predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački u okviru dijaloga na visokom nivou”, rekao je Petković.

On je naglasio i da je utvrđen tekst deklaracije o nestalima koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou.

“Posebno smo vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbije”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima razgovaralo se i o energetici i dodao da će se nastaviti razgovori sa KEDS-om radi distributivnih usluga, ali i da su razgovarali i o registarskim tablicama.

“Tu sam istakao sva kršenja Prištine o tom pitanju, i dogovora iz 2021 i 2022. Izašli smo sa konstruktivnim predlozima koje je Priština odbila”, rekao je on i dodao da je najvažnije da se sve rešava na miran način, jer zaustavljanje saniteta i vozila nije rešenje.

Petković je zaključio da se razgovor o tom pitanju vodio pre svega misleći na srpski narod na Kosovu i kako bi ostao bezbedan.

“Razgovarali smo i o napadima. U svakom slučaju značajan niz pitanja, nastavićemo da razgovaramo i to je jedini način da idemo dalje”, rekao je on.

Bisljimi: Dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je naglasio da taj datum još nije siguran.

“U ovom trenutku to nije sigurno jer ima indikacija da tog datuma predsednik Srbije ne može da dođe i mogu se razmatrati alternativni datumi”, rekao je Bisljimi obraćajući se novinarima.

On je naglasio da je prištinska strana imala nekoliko sastanaka tokom dana, uglavnom bilateralnih, a potom trilateralni sa Lajčakom i glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem.

Razgovarali Šole i Lajčak

Specijalni savetnik američkog Stejt Departmenta Derek Šole razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o “snažnoj podršci koje SAD daju pegovorima Srbije i Kosova”.

“Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU o našoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU”, napisao je Šole na Tviteru.

Malo posle 17 sati u Briselu je počeo sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija uz posredovanje EU.

Lajčak: U Briselu o primeni sporazuma i tekućim pitanjima

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine objavio je da danas u Briselu sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem razgovara o implementaciji dogovora postignutih u Ohridu 18. marta.

“Danas sam domaćin sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača u Briselu, kako bismo razmotrili implementaciju dogovora na putu normaliizacije odnosa, kao i tekuća pitanja”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčak se ranije danas odvojeno sastao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Planirano je da kasnije danas bude održani i zajednički sastanak Petkovića i Bisljimija u prisustvu Lajčaka.

Kako je ranije rečeno iz EU, glavni pregovarači Beograda i Prištine pozvani su u Brisel radi dogovora o radu na u implementaciji onoga što je dogovoreno na sastancima u Ohridu 18. marta.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /