in

Petković sa Lajčakom o političko bezbednosnoj situaciji na КiM

BEOGRAD –

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko bezbednosnoj situaciji na КiM, s posebnim osvrtom na pitanja nestalih osoba, energetike i registarskih tablica.

Petković je istakao da Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i nove krize na terenu, već da Priština svojim nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da dovede do eskalacije situacije, posebno na severu Кosova i Metohije.

“Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti i jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini”, upozorio je Petković i dodao da Beograd očekuje da međunarodna zajednica uradi svoj deo posla i privoli Prištinu na kompromis i konstruktivan dijalog, umesto što donosi jednostrane, destruktivne odluke.

Direktor Кancelarije za КiM podvukao je da umesto poštovanja sporazuma i formiranja ZSO, Priština nastavlja da grubo krši sporazume, među kojima su i sporazumi o slobodi kretanja i zvaničnim posetama. Takođe, Petković je sagovorniku naglasio i da Priština onemogućava snabdevanje lekovima srpskih sredina, suprotno utvrđenoj praksi i dogovoru.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /