in

Пјонгјанг: Ковид-19 избио прво уз границу са Јужном Корејом

Објављујући резултате истраге, Пјонгјанг је наредио људима да “са посебном пажњом поступају са страним предметима које доноси ветар и друге климатске појаве или балони у областима дуж линија разграничења и граница”, саопштила је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

У извештају није директно помињана Јужна Кореја, али севернокорејски пребези и активисти деценијама лете балонима из ове земље преко снажно утврђене границе, носећи летке и хуманитарну помоћ, наводи Ројтерс.

Министарство за уједињење Јужне Кореје, које се бави међукорејским пословима, саопштило је да “не постоји могућност” да вирус уђе на територију Северне Кореје преко летака послатих преко границе.

Према КЦНА, познато је да су 18-годишњи војник по имену Ким и петогодишњак презимена Ви били у контакту с неидентификованим материјалима на брду око касарне и стамбених четврти у Ипхо-рију почетком априла, и да су се касније код њих развили симптоми и били су позитивни на коронавирус.

Ихпо-ри је регион у округу Кумганг на источној обали земље, у близини границе с Јужном Корејом.

КЦНА је саопштила да су сви други случајеви грознице пријављени у земљи до средине априла узроковани другим болестима, али није дала више објашњења.

Прво признање избијања ковид инфекција у Северној Кореји уследило је неколико месеци након што су ублажене граничне мере наметнуте од почетка 2020. и настављено саобраћање теретних возова са Кином, преноси Ројтерс.

Власти тврде да талас ковид-19 показује знаке јењавања, а Северна Кореја је данас пријавила још 4.570 случајева са симптомима грознице.

Укупан број оболелих од грознице широм земље од краја априла је близу 4,74 милиона.

Пјонгјанг свакодневно објављује број пацијената са грозницом, а не пацијената са вирусом ковид-19, због очигледног недостатка комплета за тестирање, наводи Ројтерс.