in

Pobeda slavljena cele noći; Milatović: Crna Gora napravila odlučan korak napred, nema više trzavica sa regionom

Pobeda slavljena cele noći; Milatović: Crna Gora napravila odlučan korak napred, nema više trzavica sa regionom

On je na konferenciji za novinare rekao da je ovo noć koju je Crna Gora čekala više od 30 godina i da je rečeno zbogom “prevaziđenom režimu Mila Đukanovića”.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), koji je objavio konačnu projekciju, Milatović je osvojio 60 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović 40 odsto.

Državna izborna komisija objavila da je glasalo 69,33 odsto birača, odnosno 375.853 osobe

“Vidite kakva je ovo sila zajedničke Crne Gore i to je Crna Gora svih nas koji smo je čekali i zato je ona ovako velika i istorijska. Mi smo večeras rekli zbogom kriminalu i korupciji sa politikom Crne Gore, rekli smo veliko dobro veče i dobar dan evropskoj Crnoj Gori. Ostavljamo prošlost u prošlosti i idemo u budućnost i pozivam sve da dostojanstveno slave pobedu demokratske Crne Gore”, rekao je Milatović sinoć po objavljivanju preliminarnih rezultata.

On je naglasio da Crnu Goru više niko nikada neće deliti, siromašiti i zarobljavati zemlju kriminalom i korupcijom.

“Radićemo na bogatstvu, jednakosti i evopskom putu, u narednih pet godina izvešćemo CG u EU. Nikada više iz CG neće ići trzavice prema zemljama Zapadnog Balkana i regiona. Želimo sve najbolje odnose, zajedništvo i napredak na Zapadnom Balkanu. Želimo da se bavimo vladavinom prava, ekonomijom i evropskim integracijama. To su tri prioriteta. Rekli smo zbogom pogubnom režimu”, rekao je Milatović.

Naglasio je da je ovo pobeda pomirene CG.

“Ovo je istorijski dan, dostojanstveno da slavimo jer ništa ne treba da unizi veličanstvenost ove naše pobede. Uvek ćete svi imati iste šanse za uspeh u životu i gde ćete jedino biti potrebno koliko ko zna i ume i za to smo se borili”, zaključio je on.

Đukanović čestitao Milatoviću

Milo Đukanović je čestitao pobedniku, rekao da je to izbor Crne Gore, koji on, kako je naveo, potpuno poštuje, ali i dodao da su pred Crnom Gorom novi važni – parlamentarni izbori.

“Čestitam Jakovu Milatoviću na poverenju koje je dobio na predsedničkim izborima. Želim mu da bude uspješan predsednik, jer ako on bude uspješan predsednik, to može značiti da će Crna Gora biti uspješna država”, poručio je Đukanović.

Đukanović je zahvalio biračima na podršci, kao i dijaspori.

“Sada je jako važno da Crna Gora napravi i sledeći izbor, 11. juna, na parlamentarnim izborima”, dodao je Đukanović.

Ocenio je da Crna Gora nema Vladu, već “zalutale institucije”.

Pobeda slavljena širom Crne Gore

Širom Crne Gore, a pogotovo u Podgorici, pobeda Milatovića je slavljena dugo u noć.

Za mnoge je ovo zapravo kraj jedne ere u kojoj je dominirao DPS i Milo Đukanović, koji iza sebe ima sedam premijerskih i dva predsednička mandata. Ovaj poslednji završiće 21. maja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /