in

Počela isporuka građevinskog materijala za izbeglice

U dvorištu porodice Alekse Pilipovića, izbeglice iz Bugojna, jutros je isporučen paket građevinskog materijala vredan 9.000 evra, za adaptaciju kuće, kojim planiraju da prilagode dom za život šestogodišnje ćerke sa posebnim potrebama, saopšteno je iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević navela je da je isporuka preostalih paketa iz potprojekta 9 počela u Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli i Rumi, kao i da će na ovaj način 120 izbegličkih porodica trajno rešiti stambeno pitanje.

“Ovo je pomoć najugroženijima. Za porodicu Pilipović i sve ostale koji dobijaju pakete građevinskog materijala, ova pomoć znači početak novog života, bol?eg života. Želim da u miru i blagostanju gajite svoju Lunu. I ono što je najvažnije sa ovakvom politikom ćemo nastaviti i u buduće, svako kome je naša pomoć i podrška potrebna će isti i dobiti”, kazala je Stanisavljević.

Podsetila je da je u okviru Regionalnog stambenog programa korisnicima do sada dodeljeno ukupno 6.599 stambenih rešenja i navela da je u Sremskoj Mitrovici trajno zbrinuto ukupno 488 porodica, od toga 474 izbeglica, 14 interno raseljenih lica, što kroz građevniski materijal, što seoska domaćinsta, stambene jedinice i montažne kuće.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /