in

Počeli radovi na obnovi palate nekadašnje Srpske zadružne banke u Zrenjaninu

Ovaj objekat je kulturno dobro od velikog značaja i deo je Starog gradskog jezgra. U toku su radovi na obnovi preko hiljadu metara kvadratnih krovne površine. Prema rečima Dragane Šijak, iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, krov je prokišnjavao i već je oštećena i međuspratna tavanica.

“To je stara drvena tavanica, štukatur i malterisani plafoni, tako da u ovom trenutku je baš odlično što smo uspeli da počnemo radove i da se objekat spase od propadanja. Skinut je oštećeni, dotrajali falcovani crep, letve, rogovi, tamo gde su truli, oštećeni, zameniće se novim i stavićemo novi biber crep kakav je bio autentičan“, kaže Dragan šijak.

Ovo je monumentalna jednospratna ugaona građevina, ugao je zasečen, objašnjava Dragan Šijak, ističući da je kroz višedecenijsko postojanje menjala svoju namenu. Tako je u jednom momentu tu bio hotel „Pešta“, a 1861. godine u sobi broj šest počeo je sa radom i prvi dnevni list „Torontal“.

„Objekat kakav je danas urađen je 1920. godine. Naš poznati arhitekta Dragiša Brašovan uradio je rekonstrukciju u trenutku kada je trebalo da dobije novu namenu, odnosno da bude Srpska zadružna banka. Tada je urađena ozbiljna rekonstrukcija i adaptacija, tako da je izgled kakav ima danas od pre stotinak godina“, kaže Šijak.

Zavod za zaštitu spomenika kulture za ovaj posao devet miliona dinara dobio je od Ministarstva kulture, a 11 od Grada Zrenjanina. Naša sagovornica kaže da su u planu i naredne faze koje bi podrazumevale obnovu fasade, odnosno izradu enterijera.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /