in

Počelo testiranje budućih prvaka – JMU Radio-televizija Vojvodine

Počelo testiranje budućih prvaka – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Od 1. aprila krenuo je upis đaka prvaka u osnovne škole širom Srbije, a od danas kreće testiranje dece, kako bi mogla u septembru ove godine prvi put da sednu u školske klupe. Kako roditelji mogu da prijave decu? Do kada traje upis i kako roditelji mogu da prijave svoju decu, buduće đake prvake?

Upis traje do 31. maja i sve je moguće obaviti onlajn ili odlaskom lično u školu koju će dete pohađati. 

djaci, 3, prvaci, skola, ucionica

Mogućnost elektronskog upisa prvaka usluga je koju već četiri godine koriste roditelji preko portala Euprave.

Ono što je potrebno od dokumentacija za upis je: izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda od lekara da je dete obavilo lekarski pregled i dokaz da je pohađalo predškolski program.  Svu ovu dokumentaciju škola može da pribavi elektronski, što većina roditelja i koristi kao mogućnost, bez potrebe da lično dolaze u školu. 

“Ukoliko se desi da na zakazani dan testiranja roditelji nisu u mogućnosti da dovedu dete u školu, dužni su da se jave i u dogovoru sa zaposlenima dobiju novi termin. Ukoliko se ne jave školi, u narednih 14 dana neće moći elektronski da zakažu novi termin”, kaže za RTV Petar Narančić, predsednik aktiva direktora osnovnih škola. 

Samo testiranje ne bi trebalo da bude stres ni roditeljima ni deci i ne postoji posebna priprema za taj “test”. Pedagozi i psiholozi samo porazgovaraju decom – neka od pitanja na testiranju su “šta je ispod” “pokaži iza sebe”. To su uglavnom obična životna pitanja koja (sva) deca već znaju.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /