in

Počinje upis prvaka u svim osnovnim školama (AUDIO)

Počinje upis prvaka u svim osnovnim školama (AUDIO)

NOVI SAD –

U prvi razred upisuju se deca rođena od 1. marta 2016. do kraja avgusta 2017. godine. Roditeljima, odnosno starateljima dece koja su stasala za polazak u školu omogućeno je elektronsko zakazivanje termina preko portala eUprave, a za upis ne moraju da prilažu neophodna dokumenta. Upis traje do kraja maja.

škola, školske, klupe, korona

Sve škole u Srbiji su ispoštovale preporuku resornog ministarstva i ponudile termine za upis i testiranje budućih prvaka na portalu eUprava, pa su već popunjeni termini za prve tri sedmice aprila. Tako je i u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ u Novom Sadu u kojoj je napravljen raspored za upis oko 140 prvaka, objašnjava pedagog te škole Danijela Jovanović.

Prema njenim rečima, najčešće nedoumice roditelja su oko lekarskog uverenja koja u većini slučajeva nisu dostupna školama na početku upisa.

Najveća briga roditelja na testiranju je da li će njihovo dete biti upisano u školu, naglašava pedagog u Osnovnoj školi „Veljko Vlahović“ u Šangaju Ivana Čupeljić.

Za upis nove generacije prvaka škole, po službenoj dužnosti, pribavljaju podatke iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta, zdravstvenog informacionog sistema, kao i podatke o pohađanju pripremnog predškolskog programa. U slučaju da je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, tada je roditelj dužan da ga donese u školu, saopštavaju iz resornog ministarstva.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /