in

Pokazna vežba u sprečavanju krijumčarenja

Pokaznoj vežbi prisustvovale su visoke delegacije SAD i Francuske, Uprave carina i MUP-a Srbije.

Branko Radujko, direktor Uprave carina Srbije rekao je da je borba protiv kriumčarenja za Carinsku upravu prioritetni zadatak i da to ne može da se izvrši uspesano ukoliko nemamo kvalitetnu regionalnu saradnju.

“Veoma mi je drago što su današnjoj vežbi prisustvovali službenici i kolege iz Republike Hrvatske i BiH. Pored regionalne saradnje izuzetno je važna i međunarodna saradnja kako po pitanju razmene informacija tako i po pitanju jačanja tehničkih i ljudskih kapaciteta za borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Radujko.

Obuka budućih instruktora za pregled plovila, koja je prethodila ovoj pokaznoj vežbi, obezbeđena je zahvaljujući Programu kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) Vlade SAD, a uz podršku eksperata francuske carine.

Radujko je naglasio da smo zahvaljujući današnjoj obuci u prilici da osnažimo, dodatno obučimo naše službenike koji se bave sprečavanjem krijumčarenja na reci i službenike susednih zemalja.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji istakao je da mu je veoma drago sto se nalazi u Novom Sadu na prvoj sesiji obuke posvećenoj krijumčarenju.

“Nakon ove obuke planirane su još dve, jedna u decembru i jedna u martu. Ova inicijativa je od izuzetnog značaja iz tri glavna razloga, jer je ovde pre svega reč o veoma operativnom pristupu u radu što je ilustrovano vežbom koju smo videli”, rekao je Košar.

On je dodao da je projekat veoma značajan jer se radi o regionalnom projektu, jer svi znamo da krijumčarenje ne poznaje granice.

Cilj projekta i obuke je da se oformi mreža carinika na Balkanu i da se uspostavi saradnja sa Francuskom i SAD kao i svim partnerima u sklopu projekta.

Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji podsetio je na značaj Dunava kao najstarijeg plovnog puta u Evropi.

“Nedaleko odavde nalazi se naselje Vinča koje svedoči o tome da je ovde civilizacija postojala pre 7000 godina, a koliko je stara civilizacija toliko je stara i praksa šverca kao i sprovođenje zakona na granicama”, rekao je Hil.

On je dodao da i pored obuke za sticanje veština i učenje novih tehnika borbe protiv krijumčarenja još važnije da smo ovde svi zajedno i da se bolje upoznajemo.

“Znamo da je krajnji cilj svega ovoga da se svi pripreme i usklade sa evropskim standardima i veoma smo srećni što u tome možemo da pomognemo”, zaključio je Hill.

Borba protiv prekograničnog kriminala zajednički je prioritet svih administracija u regionu, pa je podrška u usavršavanju veština i donacija opreme kroz međunarodne programe od izuzetnog značaja za modernizaciju službi koje su zahvaljujući tome spremnije da se efikasnije suprotstave krijumčarima kako na kopnu, tako i na vodenim putevima.

Inače, direktor Uprave carina je istakao da je u ovoj godini zabeležen rekordan broj zaplena cigareta i duvanskih proizvoda, te dodao da će se takav trend nastaviti i kad su u pitanju nafta i derivati, ali i druga roba.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /