in

Покрајинска признања Момиру Микову и Гордани Димић

НОВИ САД –

Покрајинско признање у области науке „Милутин Миланковић“ за 2021. годину добио је доктор медицинских наука и професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду Момир Миков, а у области уметности „Павле Јовановић“ глумица Гордана Ђурђевић Димић, саопштила је Покрајинска влада.

У образложењу одлуке о признањима Комисије за доделу покрајинске награде и покрајинских признања се између осталог наводи да је Момир Миков специјалиста клиничке фармакологије, и као први у свету открио и патентирао хипогликемијско и хиполипемијско дејство деривата жучних киселина, објавио више радова из те области и допринео разумевању улоге ових киселина у третману дијабетеса.

Добитница признања у области уметности глумица Гордана Ђурђевић Димић, чланица је Српског народног позоришта (СНП) и глумила је у великом броју позоришних представа, на филму и телевизији за шта је добила бројне награде и признања.

Признања ће добитницима бити уручена 16. маја, на свечаној академији поводом обележавања 174. годишњице Мајске скупштине у Сремским Карловцима, на којој је проглашено стварање Српске Војводине.