in

Policija preduzima pojačane bezbednosne mere zbog skupova na teritoriji Srebrenice

Policija preduzima pojačane bezbednosne mere zbog skupova na teritoriji Srebrenice

Kako prenosi RTRS, reč je o takozvanom “Maršu mira” i komemorativnom skupu “Srebrenica 2024” u Potočarima.

Policijska uprava pozvala je građane, učesnike i organizatore da odgovornim ponašanjem u potpunosti doprinesu tome da ovi skupovi proteknu mirno i dostojanstveno.

Iz Policijske uprave apeluju na organizatore i učesnike ovih skupova da ne ugrožavaju svoju i bezbednost drugih građana, te da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu i da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima.

“Savetujemo građane da koriste alternativne putne pravce, s ciljem što boljeg i efikasnijeg odvijanja saobraćaja, jer se očekuje pojačana frekvencija autobusa i automobila kojima dolaze delegacije i učesnici komemoracije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao nosilac aktivnosti obazbeđenja skupa, ima dobru saradnju sa svim bezbednosnim subjektima koji su uključeni u obezbeđenje skupa u Potočarima.

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti obeleženo 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine, rekao je Srni šef pododbora za medije Organizacionog odbora za obeležavanje ove godišnjice Adem Mehmedović.

Mehmedović je naveo da će biti održana komemoracija i ukop ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostataka 14 nastradalih Bošnjaka.

Veliki broj srebreničkih Bošnjaka, koji žive u inostranstvu i Federaciji BiH, već je stigao u Srebrenicu, ali, kako organizatori komemoracije kažu, znatno ih je manje nego prethodnih godina i taj broj se iz godine u godinu smanjuje.

Zbog sutrašnjeg komemorativnog skupa i u petak zbog obeležavanja 32 godine od velikog srpskog stradanja oko Srebrenice, načelnik opštine Mladen Grujičić doneo je odluku da opštinska uprava ne radi 11. i 12. jula.

Takođe, zabranjen je i promet eksplozivnih materija na putevima u ovoj regiji.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /