in

Politiko: Hrvatska trenutno evropsko žarište velikog kašlja

Portal piše da se ova infekcija iz prošlih vremena, sastavni deo romana Čarlsa Dikensa, poslednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog je porasta poslednjih meseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u poslednjih više od 30 godina, kaže Pol Hanter, lekar i profesor na Univerzitetu “East Anglia”.

Napominju da su prošle godine u Engleskoj zabeležena ukupno 853, a samo u februaru ove godine evidentirano ih je 913 slučajeva velikog kašlja.

“Trenutno je evropsko žarište Hrvatska, koja je u poslednjih 15 meseci prijavila 6381 slučaj”, piše portal i dodaje da je deo razloga za širenje ove bolesti Evropom pad broja vakcinisanih.

Podsećaju da u većini evropskih zemalja bebe dobijaju prve dve doze kkombinovane vakcine protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa između dva meseca i godinu dana starosti, drugu dozu do svoje druge godine i poslednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i vakcina protiv velikog kašlja. U Engleskoj je, kako piše Britiš Medikal Džrnal, prihvatanje vakcine među ovom grupom palo je za više od 70 posto u septembru 2017. na 58 posto u septembru prošle godine, piše, između ostalog, Politiko.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /