in

Poljanski: 28. marta sednica SB UN o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju

Poljanski: 28. marta sednica SB UN o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju

”Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom) 28. marta”, napisao je Poljanski na svom kanalu na mreži Telegram, prenosi agencija RIA.

On je ocenio da će zapadne zemlje ponovo onemogućiti održavanje sednice glasanjem i ”proceduralnim varkama”.

“Oni mogu u potpunosti da računaju na devet glasova, potrebnih u ovakvim slučajevima, i to onih delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savetu bezbednosti takva da NATO i EU imaju koncept ‘blokovske discipline’. Njihovi članovi dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način, pod pretnjom isključenja iz čopora”, naveo je Poljanski.

Prema njegovim rečima, ono što je nazvao ”civilizovanim lobiranjem” u Savetu bezbednosti UN ”nemoguće je po definiciji”.

”Međutim, 28. marta ponovo će biti dobra prilika da se pred kamerama razotkrije ‘brbljanje izgovora’ zapadnih kolega o tome da je agresija NATO-a na Jugoslaviju prošlost, koju sanjaju da što dublje zakopaju u istorijsko pamćenje. Neka shvate da će morati da snose odgovornost a sve – bez zastarelosti”, poručio je Poljanski.

Na sednici SBUN održanoj 25. marta, na dvnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri – Rusija, Kina i Alžir – jedine bile za održavanje te sednice.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /