in

Poljanski: Sednica SB UN o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju zakazana za danas; Dačić: Verovatno ni sada neće biti održana

Poljanski: Sednica SB UN o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju zakazana za danas; Dačić: Verovatno ni sada neće biti održana

”Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I posle žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom) 28. marta”, napisao je Poljanski na svom kanalu na mreži Telegram, prenosi agencija RIA.

Dačić: Bio sam spreman da krenem za Njujork

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je bio spreman da krene jutros u Njujork, ali je naveo da sednica verovatno neće biti održana, jer je Francuska opet najavila da će tražiti dva proceduralna glasanja.

On je ocenio da će zapadne zemlje ponovo onemogućiti održavanje sednice glasanjem i ”proceduralnim varkama”.

“Oni mogu u potpunosti da računaju na 9 glasova potrebnih u ovakvim slučajevima, i to onih delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savetu bezbednosti takva da NATO i EU imaju koncept ‘blokovske discipline’. Njihovi članovi dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način, pod pretnjom isključenja iz čopora”, naveo je Poljanski.

Prema njegovim rečima, ono što je nazvao ”civilizovanim lobiranjem” u Savetu bezbednosti UN je ”nemoguće po definiciji”.

”Međutim, 28. marta ponovo će biti dobra prilika da se pred kamerama razotkrije ‘brbljanje izgovora’ zapadnih kolega o tome da je agresija NATO-a na Jugoslaviju prošlost, koju sanjaju da što dublje zakopaju u istorijsko pamćenje. Neka shvate da će morati da snose odgovornost za sve – bez zastarelosti”, poručio je Poljanski.

Na sednici SBUN održanoj 25. marta na dvnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ, jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri – Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za održavanje te sednice.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /