in

Poljoprivrednik iz Čonoplje izrađuju makete poljoprivrednih mašina

Franja Bošnjak iz Čonoplje obrađuje oko 20 jutara zemlje, ovogodišnjim prinosom žitarica nije zadovoljan, ali pored zemlje, kojom se bavi ceo život, on ima svoju durugu ljubav – makete ratarskih mašina kojih je od sada izradio preko 150.

Tu su traktori, kombajni, vršalice i ostale priključne mašine, serije koje su verne kopije stvarnima.

”Gledao sam da svaki traktor ima po dve ili tri priključne mašine, prema veličini i srazmeri, pošto nisu svi istog razmera. To su kombajni iz sedamdesetih i osamdestetih marke “Zmaj”, njih imam skoro celu seriju. Kako su oni pravili traktore za tržište, tako sam ja pravio makete, a te sam i voleo najviše…”, rekao je Frana Bošnjak, poljoprivrednik i maketar

Franja je samouk, a prvi put seo je na traktor kada je imao godinu i po dana.

“Od prvih koraka uvek me je privlačilo to oko traktora, a automobili mi nisu bili interesantni. Traktori su mi uvek bili jedinstveni i znao sam po ceo dan na jednom traktoru da se igram, a ništa drugo mi nije ni trebalo. Moji modeli su pretežno pravljeni od kartona, a to sam nalivao farbom, tako da su praktično plastificirani”, dodao je Frana Bošnjak.

Na “vozni park” Bošnjaka teško je ostati ravnodušan, jer su ova mala remek dela nastajala proteklih četrdeset godina iz srca i duše ovog ratara.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /