in

Половина студената неће бити у могућности да издвоји више новца за закуп некретнине

Закуп стана по вишој цени могло би да плати 12,2 одсто учесника истраживања, док би, уз назнаку “можда”, могло да плати њих 34,1 одсто.

Максимално прихватљиво повећање цене закупа стана на месечном нивоу за 95,1 одсто испитаника износило би највише до 50 евра.

Истраживање је спроведено на узорку од 410 студената, у периоду од 23. маја до 6. јуна.

Резултати истраживања су показали да највећи број испитаника у току студија живи у гарсоњери или у једноипособном стану, са цимером живи њих 39,3 одсто, док трећина живи сама.

Максималан месечни буџет анкетираних студената за закуп стана био је између 100 и 200 евра, док су закуп стана, у просеку, плаћали 200 евра.

Повећање цене закупа станова у наредна три месеца очекује 41 одсто учесника истраживања, вероватно повећање 25,1 одсто њих, док се 30,8 одсто испитаника нада да цене више неће расти.

Уколико би цене закупа станова и даље расле, највећи проценат студената био би приморан да нађе хонорарни посао како би могао да настави да живи у граду у ком студира, да нађе цимера како би поделио трошкове живота или да се пресели у други део града с нижим ценама станарине, сходно буџету који могу да издвоје за ову ставку, показују резултати истраживања.